RADY NA LÉTO: Jak předejít typickým „letním“ nemocem



 17. 08. 2019

I v létě trpí spousta lidí takzvanými letními nemocemi, se kterými často chodí k praktickému lékaři. Jedná se zejména o angínu, spálenou kůži, dehydrataci nebo úžeh. Nyní přinášíme tipy podle praktiků, jak jim předejít.

Pravidelný pitný režim je důležitý zvláště v horkých a slunečných dnech. Děti a senioři by se během nich měli vyhnout delším pobytům venku. Ale i na ostatní věkové skupiny čeká pod letním sluncem nebezpečí - popáleniny. Ty mohou vzniknout během neopatrného grilování a nedostatečného oblečení při sportování, které především cyklisty a bruslaře chrání také od pohmožděnin a oděrek. K ošetření postačí studená voda.

„Poraněné místo chladíme, dokud pálí, klidně i několik hodin nebo dokonce dnů. Můžeme tím zmenšit rozsah zranění. Ideální jsou studené obklady nebo chladicí sáčky. Nevhodné je naopak čerstvou ránu mazat krémem,“ řekl Ivo Procházka ze Sdružení praktických lékařů (SPL).

„Odřeniny je potřeba co nejdříve vyčistit, klidně zprvu jen čistou vodou. Jestliže je poranění hluboké, měl by ho vidět odborník,“ řekl Josef Štolfa ze SPL.

U tématu konzumace jídla ještě chvíli zůstaneme. Jeho nedostatečná úprava a staré potraviny totiž vedou k průjmům a jiným střevním potížím.

„Při průjmech doporučuji klid, černé uhlí a dostatek tekutin po malých dávkách. Jestliže jsou ale obtíže vyčerpávající a pacienta trápí velké křeče, měl by vyhledat lékaře. Průjem by neměli podceňovat ani lidé s nemocným srdcem nebo ledvinami,“ upozornil Procházka.

Venkovní radovánky

S pobytem na slunci se váže také úpal nebo úžeh, který je jedním z typických letních nemocí. Ten se projevuje bolestmi hlavy, nevolností, zvracením a spálenou kůží. První pomocí by mělo být doplňování tekutin, pobyt ve stínu a studená sprcha.

„Příčinou úpalu není na rozdíl od úžehu sluneční záření, ale pobyt v horku. Od úžehu se liší tím, že se nemocným točí hlava, hůře se orientují a mohou mít i křeče v nohách. První pomoc je podobná jako u úžehu. Dotyčného je potřeba dostat z tepla a vlhkosti. K osvěžení jsou vhodné nápoje obsahující minerální látky,“ vysvětlil rozdíl Štolfa.

Sportovní letní radovánky také můžou tělo pěkně potrápit. K zánětu močového měchýře můžeme přijít nošením mokrých plavek, změnou teplot a koupáním ve znečištěných vodách. Trpí jím častěji ženy, ty by proto měly dbát na dostatečnou intimní hygienu a vyvarovat se těsnému spodnímu prádlu.

„První dny je možné zkusit samoléčbu, být v suchu a pít hodně tekutin. Pokud pálení neustoupí, je nutné navštívit lékaře. Setkávám se bohužel i s případy, kdy si ženy samy naordinují léky, které jim dá třeba sousedka. Bez vyšetření lékařem jde ale o hazard, který může vést ke zhoršení pacientčina stavu a léčbu zkomplikovat,“ upozornil Procházka.

Důležité je také větrání místnosti, kde se nacházíte. A pokud vlastníte klimatizaci, měla by se užívat s rozvahou a pravidelně čistit od prachu a bakterií. Nesprávné používání může vést ke škrábání v krku a dráždivému kašli. Doporučený rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou, kde se klimatizace užívá, by neměl přesahovat pět stupňů.

„Vzduch v klimatizované místnosti bývá přesušený, tím trpí naše sliznice. Pacienti si proto stěžují na suchý kašel nebo škrábání v krku. Příznaky zmírňuje pobyt na čerstvém vzduchu a doplňování tekutin,“ vysvětlil Procházka.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: