Pyrotechniku kupujte jen v kamenných obchodech a s českým návodem, apelují hasiči



 30. 12. 2018

Silvestrovské oslavy jsou doslova za dveřmi a krom tradičně vypitého velkého množství alkoholu hasiči počítají také s používáním pyrotechniky. Aby nemuseli vyjíždět ke zbytečným požárům, radí lidem, jak s pyrotechnikou zacházet a kterou vlastně vůbec koupit.

Již pouze den dělí lidstvo od vstupu do roku 2019. Většina lidí chce jeho příchod pořádně oslavit. Jenže hlučné a barevné oslavy mohou přidělat spoustu práce především hasičům a záchranářům.

„Každá jednotlivá pyrotechnika je jinak nebezpečná. Jedna krabice s ohňostrojem překvapí působivým světelným efektem, jiná zase výrazným zvukovým projevem, některá obojím. Žádnou pyrotechniku však nemůžeme považovat za bezpečnou! Bezpečný může být pouze způsob, jakým se použije,“ varovala mluvčí libereckých hasičů Pavlína Bílková.

Spolu se svými kolegy vydala řadu doporučení, jak se mají lidé chovat, aby nezaložili požár.

Pyrotechniku je třeba kupovat pouze v kamenných obchodech, ne ve stáncích, a to kvůli vlhkosti, které by jinak byla vystavena. Ta může ovlivnit funkčnost, hlavně ale bezpečnost produktu.

Rachejtle či petardy dále musí mít český návod a značku Českého úřadu pro zkoušení zbraní. Pokud je nemají, není vhodné je kupovat.

„Ideální je připravit si kbelík s vodou, pracovní rukavice nebo třeba i ochranné brýle. Nikdy neodpalujte zábavnou pyrotechniku v blízkosti hořlavých materiálů nebo automobilů. Po skončení ohňostroje výrobek a okolí zalijte vodou, aby nešlo ke vznícení papírových zbytků z dělobuchů,“ dodala mluvčí Bílková.

Na závěr je třeba připomenout ohlašovací povinnost. Podle té je odpalování ohňostrojů nad 10 kilogramů nutno hlásit písemně na obecní úřad a právě hasičskému záchrannému sboru. A to nejpozději dva pracovní dny předem.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: