Prskavky, petardy, svíčky či pečení. Buďte opatrní aneb Šťastné a veselé!



 24. 12. 2018

Každoročně hasiči upozorňují na stejná rizika, která mohou zkazit jinak nejpohodovější den v roce. A přesto každý rok vyráží k desítkám případů, jež způsobila lidská neopatrnost. Zkazit si Vánoce požárem přece nikdo nechce. Buďte opatrní. Protože jedině tak mohou být opravdu šťastné a veselé.

Světélka fascinují lidstvo odnepaměti. Především malé děti jsou nadšené ze zářících prskavek či svíček. Jenže právě ty jsou nejčastější příčinou vánočních zásahů hasičů. A tak zatímco si většina rodin užívá u štědrovečerního stolu a těší se na předávání dárků, krotitelé požárů jsou připraveni k tomu, aby v případě potřeby zasáhli.

„Pamatujte, že prskavka či svíčka jsou otevřeným ohněm. Podle toho je třeba s nimi zacházet,“ varoval mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Je důležité si uvědomit, že otevřený oheň není možné rozdělat kdekoli a položit kamkoli. Stačí málo, aby přeskočila pomyslná jiskra a malér je na světě. Podobná situace se týká adventních věnců.

Vzplanout však mohou i například potraviny. Zde je třeba respektovat, kde a v čem se zrovna nachází. Pokud na pánvi s olejem, pak je zakázáno hasit vodou, hrozilo by popálení. V tomto případě hasiči doporučují pánev přikrýt a oheň tak udusit. Požár se může vznítit i v troubě. Zde je hlavně důležité vypnout zdroj energie.

Varování platí i pro uživatele pyrotechniky. V žádném případě by ji lidé neměli používat v podnapilém stavu. Vždy navíc v bezpečné vzdálenosti od dalších lidí a vždy v souladu s přiloženým návodem.

Pokud už k požáru dojde, pak je důležité nezpanikařit. Je třeba mít uvolněnou únikovou cestu, pokusit se požár svépomocí uhasit a co nejdřív volat hasiče. Pokud je v budově více osob, je třeba je o situaci informovat.

Dost bylo strašení. I hasiči věří, že se letošní rok obejde bez komplikací.

Tak tedy… Šťastné a veselé!


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: