Propojujeme byznys a neziskový sektor, říká projektová manažerka Kolibříka energie




Moje srdce tluče až devadesát krát za jednu jedinou vteřinu. To je jen jeden z mnoha poetických a netradičních sloganů, který používá nový dodavatel energií na českém trhu Kolibřík energie a který je zaměřený na komunity. Co se za tímto sloganem skrývá? A co to vůbec je, komunitní dodavatel? Na to nám odpověděla mladá projektová manažerka Kolibříka energie a maminka dvou malých holčiček Lucie Matulová.

Lucie, vy jste projektová manažerka nového dodavatele energií, není to nuda? Není to zkrátka jen další staronový dodavatel, který si jen změnil jméno? 

Nuda to určitě není, přála bych vám vidět můj kalendář. (úsměv) Je to jízda, která mě naplňuje a která mě neskutečně baví. Kolibřík energie je první dodavatel energií v České republice, který se zaměřuje na komunity. Stojí za ním dvacátá největší firma v České republice, společnost Armex, která na trhu s energiemi působí už patnáct let. Mým úkolem je představit světu a zejména komunitám Kolibříka energie jako novou formu byznysu s přesahem. 

Pardon, komunity, není to něco jako sekty? Co si mám představit pod pojmem komunity? 

(smích) Právě nastává doba, kdy je velmi důležité komunity udržet naživu, protože v našich životech hrají nepostradatelnou roli. Jsou to skupiny lidí, které mají stejné zájmy, záliby, vášně, koníčky, zkrátka lidé, které spojuje stejná věc. Láska ke stejné věci. K tanci, cestování, ekologii, jiné formě vzdělávání a tak dále. Kolibřík energie si vybírá komunity, které jsou pro společnost významné, rozhodně nejsme pro každého. Jsou to komunity srdcařů, stejně jako jsme my v Kolibříkovi. Kolibříkovo srdce skutečně tluče až devadesát krát za vteřinu, a to je úžasné. 

A co těmto komunitám nabízíte? Co to znamená byznys s přesahem? 

Zakladatelská společnost Armex se rozhodla, že polovinu svého finanční profitu neboli zisku z Kolibříka energie věnuje zpět komunitám. Tím, že komunita a její členové začnou odebírat elektrickou energii a plyn od Kolibříka energie, získají peníze, které jim Armex věnuje na další rozvoj nebo realizaci plánovaných aktivit v rámci komunity. A to je byznys s přesahem. V Česku jsou známé třeba firmy, které zaměstnávají handicapované, tato forma byznysu je ale úplnou novinkou a my jsme hrdí, že ji můžeme představit světu. 

Výjimečnost Kolibříka energie je tedy v tom, že energie od něj mohou odebírat jen komunity? Jinak je to ale standardní dodavatel energií? 

Ano, jinak standardně dodáváme elektřinu a zemní plyn domácnostem, jejichž alespoň jeden člen patří do společensky významné komunity, ale standardní dodavatel energií? To rozhodně nejsme. Jsme inovátoři, jsme společnost, která myslí na planetu, fungujeme stoprocentně online, jsme tým mladých a progresivních lidí. Jsme plní energie a těší nás, že můžeme být u vzniku této netradiční formy dodavatelství. 

Říkala jste, že polovina zisku z dodávek elektřiny a plynu půjde zpět komunitám. Proč? Jaký je smysl celého know-how? 

Ano, padesát procent zisku jde zpět komuni tám. Chceme vytvořit propojení byznysu a neziskového sektoru tak, aby časem neziskový sektor vnímal tento finanční profit jako běžný standard. Kolibřík nabízí komunitám projekty, které jim umožní se rozvíjet a posouvat se vpřed. Obzvláště v téhle nelehké kovidové době, kdy některé komunity mohou mít kvůli zákazu fungování i existenční problémy. Víme, jak je důležité někam patřit a volný čas trávit aktivně a smysluplně. Máme krásnou kampaň, která se jmenuje #zachraňcomiluješ, a to je podstata celého myšlení Kolibříka. Chceme pomoci komunitám udržet společenskou výzamnost. Je ale důležité si říct, že je jasně dáno, na co peníze komunita použije. 

Není to tedy o tom, že vedoucí komunity dostane peníze a může je použít na co chce? 

Vůbec ne. Jsou jasně stanovená pravidla a podmínky. Každý člen komunity bude přesně vědět, na co se jeho peníze ze zisku vrácené zpět komunitě použijí. Od ledna se do Kolibříka energie zapojí například nadační fond Kapka Naděje, z čehož máme obrovskou radost, a každý člen této komunity bude vědět, na jaký lékařský přístroj nebo například modernizaci oddělení nemocnic přispívá. 

Můžete být konkrétní v číslech? Nedovedu si představit, o jaké částce pro komunitu se tady bavíme... 

To bude záležet na konkrétní komunitě, jaké si vyjedná podmínky. Obecně lze říci, že padesát procent z marže jde zpět komunitě. Běžná čtyřčlenná rodina spotřebuje ročně dvacet megawatt za elektřinu a plyn. Díky zapojení do Kolibříka ušetří na energiích zhruba deset tisíc korun ročně a své komunitě ročně přispěje zhruba pětistovkou. 

Takže domácnost přispěje komunitě, ale také ušetří sobě? 

Přesně tak, profituje, jak komunita, tak její člen, protože Kolibřík energie část zisku posouvá komunitě a členu komunity garantuje levnější dodávku elektřiny a plynu než má v současnosti. 

A co třeba argument já ale nechci dát peníze komunitě, já chci radši sám pro sebe levnější energie o tu částku, kterou jinak věnujete komunitě. Co vy na to, vyhovíte takovému přání? 

Ne, zásadní informace je ta, že Kolibřík energie není pro běžnou veřejnost. Není možné, aby standardní domácnost mohla odebírat Kolibříka. Je pouze pro silné komunity lidí. Před časem jsme nastartovali projekt pro komunitu skautů, ten byl pilotní a čekali jsme, jak dopadne, abychom Kolibříka mohli rozjet naplno. Zjistili jsme, že skauti jsou v České republice opravdu srdcaři, tento projekt zafungoval nad rámec všech očekávání. Ukázalo se, že když je komunita silná, a když je v ní lídr, který je opravdu člověk na svém místě, funguje to skvěle. (úsměv) 

Kde tento nápad s komunitním dodavatelem vůbec vznikl? Proč takováto neobvyklá forma byznysu? 

Nechceme, aby děti chodily tancovat do starých komunistických tělocvičen, chceme, aby talenti na jazyky dostali možnost mluvit s rodilými mluvčími, aby pěstouni měli v domácnostech potřebné hračky a tak dále. Ale není to jen o sportu nebo charitě, je to i o životním prostředí. Lidé by měli přemýšlet nad udržitelností v rámci svojí komunity, v rámci svého města, země, Evropy, planety. Jsou například komunity, které se rozhodly, že budou fungovat tak, aniž by za sebou nechaly jakoukoliv uhlíkovou stopu, to je úžasné. Jsou skupiny lidí, kteří v této kovidové době sedí na zadku a čekají, až jim někdo řekne, tak ok, vir je pryč, můžeš si zase otevřít svoji firmu, ale pak jsme tady my, kteří se v tom snažíme najít příležitost. Jsme inovátoři a chceme, aby takové byly i naše komunity. Nabízíme třeba energii klasickou, levnější, ale pak také energii zelenou, a je na domácnosti, kterou si vybere. 

Co to znamená zelená energie? 

Je to elektřina vyrobená ze slunce, větru, vody nebo v bioplynových stanicích. Vážíme si naší přírody, a proto členům komunit nabízíme elektřinu, která je doplňěna o záruky původu. Jde o elektřinu pocházející z obnovitelných zdrojů, které nevytvářejí negativní ekologickou stopu. 

Pokud jsem člen komunity, kterou hledáte, co mám udělat pro to, abych se mohl do Kolibříka energie zapojit, a začít od něj odebírat energie? 

Klikněte na www.kolibrik-energie.cz, kde si můžete jednoduše najít kalendář našich projektových manažerů a domluvit si s nimi kafe nebo si dohodnout schůzku online, přes telefon nebo videocall. Nejlépe rovnou i s účastí vedoucího komunity, protože on bude ten, který s námi bude vše vyjednávat. Podmínkou je, že komunita musí být společensky významná. Musíme vědět, že peníze, které od Kolibříka komunita získá, využijete smysluplně. Není to o tom, že máme třicet obchodních zástupců a ti objíždějí komunity a lákají je do Kolibříka. 

Můžete prozradit, které komunity se od prvního ledna do Kolibříka energie zapojí? 

O nadačním fondu Kapka Naděje jsme už mluvili a o dalších komunitách se dozvíte 15. prosince přímo na našem webu nebo sociálních sítích. 

Více také na www.kolibrik-energie.cz.


Autor: Dana Křížková

Miluje knihy, ale ne tak moc, aby strávila svůj život pouze v nich. V médiích, a zejména v těch lokálních, se pohybuje už více než deset let. Zajímá ji zpravodajství, ale ráda působí i jako blogerka.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: