FOTO: Otoč kelímek. Oblíbený projekt mění název a rozšiřuje se do dalších měst



 01. 01. 2019

Projekt Půjčte si kelímek vznikl v červnu 2018 v Olomouci jako akce tří kaváren. Cílem mělo být snížení ekologické zátěže, kterou způsobují jednorázové kelímky. Jak je vidět, akce zaujala. Kvůli zdůraznění smyslu nyní mění název. Zároveň expanduje do dalších měst.

Tři kavárny se rozhodly, že už nechtějí dál zatěžovat životní prostředí nekonečným množstvím jednorázových kelímků. A tak přišly s projektem Půjčte si kelímek.

„To co začalo jako projekt tří kaváren, se ukázalo být životaschopným projektem s velkým pozitivním dopadem na udržitelnost a ochranu životního prostředí. Proto jsme po několika měsících ladění připravili druhou verzi. Rádi bychom byli přítomni opravdu v celé České republice. Máme řešení, které šetří nejen životní prostředí, ale i finance,“ popsal aktivitu iniciátor projektu Jan Havránek.

Nově se akce bude jmenovat Otoč kelímek. Chce tak zdůraznit cirkulaci materiálu, neboť budou nové kelímky vyráběny z plně recyklovatelného materiálu.

„Výrobce kelímků je německá firma, která sama provozuje podobný systém v západní části Německa. Kelímky jsou nově nabízeny pouze v modré barvě, ve dvou velikostech,“ dodal Havránek.

Princip projektu se stále nemění. Za padesát korun si lidé půjčí kelímek v jednom podniku. Kdykoli ho mohou vrátit v tom samém či jiném zapojeném podniku v rámci celé sítě.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: