Švitoření za rozbřesku, koncert slavíků i pátrání po hrdličce nabízí jarní vycházky s ornitology



 08. 05. 2019

S jarem se do země vrátili tažní ptáci a „vítání ptačího zpěvu“ vrcholí. Letos je připraveno více než 130 vycházek. „Milovníci ptactva a přírody mají příležitost oslavit příchod jara a návrat tažných ptáků vycházkami do přírody v doprovodu zkušených ornitologů,“ zvou pořadatelé s tím, že procházky skončí až v červnu.

Vítání ptačího zpěvu pořádané Českou společností ornitologickou probíhá každoročně od dubna do začátku června. „Vítání ptačího zpěvu patří mezi naše nejoblíbenější akce i přes to, že na některé vycházky se vstává opravdu velmi brzy. Například v Náměšti nad Oslavou, Havlíčkově Brodě nebo Dolní Čermné si lidé budou moci vychutnat ptačí zpěv za úsvitu. Na několika místech je sraz naplánovaný na odpoledne kvůli zpěvu slavíků,“ uvádí Gabriela Dobruská, koordinátorka Vítání ptačího zpěvu z České společnosti ornitologické.

Vedle oslavy ptačího zpěvu si účastníci užijí i ukázky odchytu ptáků a kroužkování. Na vybraných místech je připraven i doprovodný program pro děti.

„Uspořádat takové množství akcí po celé republice by nebylo možné bez pomoci desítek dobrovolníků. Jen díky jejich obětavé práci je Vítání ptačího zpěvu oblíbenou a stále navštěvovanější událostí. Všem proto patří velký dík,“ zdůraznila Dobruská.

Zvýšenou pozornost věnují hrdličce divoké, Ptákovi roku 2019. Od roku 1982 jí ubylo o více než 50 procent především kvůli intenzivnímu zemědělství. “Jakou dnes mají lidé šanci uslyšet hrdliččin hlas? To vlastně nevíme. Pomozte nám to zjistit. Zapojte se do pátrání po Máchově hrdličce! Vydejte se na pěší vycházku do luk a polí ve vašem okolí, pozorně poslouchejte a pozorujte,” vyzvala Dobruška s tím, že výsledky pozorování zájemci najdou na webu www.birdlife.cz/ptak-roku-2019-hrdlicka-divoka.

Pátrání po ptákovi roku, hrdličce divoké, byl letos z pohledu ornitologů zasvěcený i 1. máj. „Jak velkou šanci zastihnout ji v přírodě dnes máme, může ornitologům pomoci zjistit úplně každý. Podrobný seznam všech akcí najdou zájemci na webu České společnosti ornitologické,“ uvedli odborníci.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: