FOTO: V třinecké nemocnici provedli unikátní operace, spirálky do srdce mířily od třísel



 27. 01. 2019

Třinecká nemocnice Podlesí nejen v Moravskoslezském kraji proslula jako špičkové pracoviště zaměřené na léčbu kardiovaskulárních onemocnění i zaváděním nových a moderních způsobů léčby. Na svém kontě mají další unikátní operaci srdce. Na sále u ní byl i chirurg z polského Gdaňska.

Lékaři třineckého Kardiocentra jako první v republice provedli uzávěr srdečního komorového defektu za pomoci speciálního systému odpoutatelné spirálky. Oproti tradičnímu operativnímu řešení tato metoda umožňuje rychlejší rekonvalescenci pacientů a nabízí nižší riziko komplikací.

„Tento zákrok jsme provedli u trojice pacientů. U dvou s komorovými defekty vrozeného i pooperačního původu, u jednoho uzávěr komunikace s pseudoaneurysmatem. U všech  pacientů jsme úspěšně provedli uzavření defektů novým systémem odpoutatelné spirálky, která ucpala stávající trhliny,“ vysvětlil Jaroslav Januška, lékař Kardiocentra Nemocnice Podlesí, který nemocné operoval společně s profesorem Robertem Sabiniewiczem z Gdańska.

K srdci se lékaři dostali skrz žílu a tepnu v tříslech. „Jimi jsou do těla vpraveny cévky, které jsou zavedeny až do srdce. Následně jsou přes cévky do místa defektu vpraveny potřebné instrumenty a uzavírací mechanismus, speciální odpoutatelné spirálky,“ popsal Januška.

Alternativou této nové metody je operační řešení uzávěru defektu pomocí všití takzvané záplaty. „Nevýhodou této varianty je vyšší zátěž pacienta i riziko nutnosti opakování srdeční operace ve vyšším věku, přičemž každá opakovaná operace má vyšší riziko,“ naznačil lékař.

Další nevýhodou tradičního operačního postupu je delší rekonvalescence. „ A také vyšší riziko komplikací,“ uvedl Januška.


Autor: ( red )



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: