Dotazník v mobilu doporučí lidem, aby zašli na vyšetření proti rakovině



 29. 01. 2019

Slovo „rakovina“ je pro řadu lidí synonymem největšího zla. Přestože medicína v uplynulých letech udělala velký krok kupředu a řadu lidí s karcinomem dokáže vyléčit, stále se nedaří uzdravit všechny pacienty. Jejich šance roste, pokud se podaří nádor včas zachytit. Tomu napomůže i nová mobilní aplikace. Ta upozorní lidi na to, aby šli na vyšetření.

Dvacet procent případů úmrtí na rakovinu má každý rok na svědomí rakovina plic. Velmi drahá je také její léčba. I proto se nejen lékaři snaží apelovat na dostatečnou prevenci. Ani ta ale vždy nestačí. Navíc ve chvíli, kdy je nemoc diagnostikována v pozdním stádiu, je šance na přežití a uzdravení velmi nízká.

„Když je rakovina plic diagnostikována až v pozdním stádiu, je míra přežití velmi nízká a to pouze 3,9 procenta. Pouze u 15 procent pacientů je nemoc zachycena včas. Tam je pak šance na přežití více než padesátiprocentní,“ popisoval přednosta chirurgické kliniky brněnské fakultní nemocnice u svaté Anny Ivan Čapov.

Dále také dodal, že na nemoci spojené s kouřením zemře každý týden 350 Čechů, což je za rok 18 tisíc lidí.

Vyhodnocení rizika rakoviny probíhá na základě souboru otázek, respektive odpovědí na ně. Pokud aplikace vyhodnotí, že by měl dotyčný člověk navštívit lékaře a nechat se odborně vyšetřit, dá mu doporučení. „Aplikace nenahrazuje lékaře, neukládají se v ní žádná data pacienta,“ upozorňoval Čapov.

Tento mobilní program vynalezli v Maďarsku v roce 2015. Od té doby se zvýšil počet pacientů, u kterých byla nemoc zachycena v operovatelném stádiu, o dvacet procent. Odborníci se tak shodují, že má jednoznačně pozitivní přínos.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: