České lesy ničí neustálé požáry. Většinu z nich způsobili lidé



 19. 10. 2018

Na různých místech republiky od července tohoto roku evidovala lesní správa kolem padesáti požárů. Ve většině případů za vznik mohla lidská nedbalost. Oheň na stromech způsobil spíše škodu ekologickou nežli hospodářskou. Jeho přítomnost mnohdy změnila i celý lesní ekosystém.

Sucho pořád trvá a vznícení lesa není v posledních týdnech výjimkou. Příčinou je nejčastěji nedbalost. Lidé si nechtějí nic odepřít, a tak v lesích rozdělávají ohně a nedopalky cigaret končí ve vyschlém listí nebo hrabance.

„Apelujeme na návštěvníky lesů, aby respektovali přírodu a zákony. Požár poškodí celé lesní prostředí, faunu i flóru, porosty se musí nákladně rekonstruovat, a to jen kvůli lidské nedbalosti,“ uvedl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

V loňském roce hořelo ve státních lesích 126krát, oheň postihl celkem 26 hektarů. Letos během necelých deseti měsíců hasiči zasahovali na 46 hektarech lesa u 130 požárů. V posledních dvou týdnech jejich počet stoupá. Neobvykle teplé říjnové počasí láká lidi do přírody.

K větším patří požár z minulého týdne, který v Tiských skalách na Děčínsku v Ústeckém kraji vypukl ve čtvrtek 11. října. Uhasit se ho podařilo o tři dny později.

„Oheň zasáhl v nepřístupném skalnatém terénu asi dva hektary různověkého lesa. Na místě zasahoval vrtulník a hasiči, včetně německých. Škoda se odhaduje asi na půl milionu korun,“ řekl lesní správce z Děčína Jiří Toms.

Dva další požáry se v této lokalitě objevily také v neděli 14. října na Liboucheckých skalách a pod rozhlednou na Vysokém Sněžníku. Naštěstí se je podařilo zlikvidovat hned v zárodku.

Další menší lesní požáry se škodou odhadovanou do 20 tisíc korun v říjnu řešili hasiči také například na Znojemsku, dále v Nejdku u Hranic nebo u Albrechtic v Moravskoslezském kraji. Oheň zasáhl také Chlum u Třeboně, Klikov v Jihočeském kraji, či okolí Ještědu u navštěvovaného skalního útvaru Kamenná vrata.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: