Vyšetření znamének jako prevence rakoviny kůže. Zdarma ho nyní nabízí například lékárny



 14. 05. 2019

Rakovina je zákeřná nemoc, které každoročně podlehnou tisíce lidí. Jednou z jejích nejhorších podob je rakovina kůže, konkrétně melanom. Včasné odhalení problému znamená mnohem vyšší šanci na úspěšnost léčby. Dny slunce mají napomoct prevenci. Zájemce bezplatně vyšetří kožní lékař.

Nejen k prevenci zákeřného melanomu slouží bezplatné prohlídky znamének odborníky. Aktuálně je například na 38 místech po celé České republice nabízí síť lékáren Benu. Kožní lékař si pacienty odvede do soukromí, kde prohlédne mateřská znaménka či pihy příchozích. Na základě vyšetření pak případně přidá doporučení, který kožní úkaz je třeba odstranit.

„Preventivní prohlídky mohou zachránit život, protože i když se cítíte dobře, může u vás začínat některé onemocnění, které je zatím bez příznaků,“ uvedla náměstkyně ošetřovatelské péče Nemocnice Jihlava Jarmila Cmuntová.

Bezplatná vyšetření ve všech krajích Česka. O akci je dlouhodobě velký zájem. „Za poslední čtyři roky dorazilo přes 14 tisíc návštěvníků, u kterých bylo odhaleno 150 melanomů a více než 1 600 návštěvníků odešlo s doporučením na odstranění jiného podezřelého znaménka či kožního nálezu. I to je důkaz, že prevence má smysl a je namístě změny na kůži nepodceňovat,“ vysvětloval Jakub Žižka ze sítě lékáren Benu.

Bezplatná vyšetření proběhnou v těchto krajských městech: Praha, Brno, Plzeň, Zlín, Hradec Králové, Liberec a Olomouc. Do projektu jsou ale zapojena i okresní a menší města. Kompletní seznam i s termíny vyšetření naleznete zde.

Na většinu vyšetření je třeba se předem objednat. Výjimkou jsou prohlídky v obchodních centrech Futurum Hradec Králové, Letňany Praha, Haná Olomouc, Zlaté jablko Zlín a Olympia Plzeň.

Podobné akce však provádí i další organizace. Konkrétně 14. května je v ostravském Avion Shopping Parku otevřen Stan proti melanomu, aktivně a pravidelně se zapojuje také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna. Ta v rámci projektu navštíví celkem patnáct měst, mezi nimiž budou i krajská města Ostrava, Jihlava, Ústí nad Labem, Zlín či Olomouc. Seznam míst naleznete zde.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: