Hořká i mléčná, tuhá i tekutá plus historie v kostce. Olomouc zaplavila čokoláda



 11. 02. 2017

FOTOGALERIE/ Milovníci čokolády se mohou o víkendu radovat a sladce oblizovat – v obchodím centru Šantovka se totiž koná ČokoFest. Na stáncích čeká čokoládová klasika i netradiční kombinace, návštěvníci mohou ochutnat a nakoupit tuto sladkost do zásob a zjistí i něco o historii této lidské neřesti i její výrobě.

Hořká nebo mléčná? Tmavá či bílá? I další přídavná jména mohou v lidech evokovat asociace které voní čokoládou. Královna sladkostí, kterou Španělé přivezli do Evropy ze Střední Ameriky už v 16. století, se stala magnetem čokoládového festivalu v olomoucké galerii Šantovka.

Sladkosti nejrůznějších tvarů
Čokoláda už dávno nemusí být jen onou „nudnou“ tabulkovou verzí, přesto se nejčastěji setkáme právě s jejím obdélníkovým tvarem. Na stáncích jsou k výběru malé i velké, hořké i mléčné, s oříšky, ovocem, kořením a najdou se i kuriózní kousky se špetkou levandule nebo konopnými semínky.

Dále se návštěvníci mohou setkat s obyčejnými i zdobenými pralinkami, uvnitř kterých se skrývá další sladké potěšení v podobě nugátu, kakaových bobů nebo nahořkle kávová náplň. Formy a formičky ovšem popouštějí uzdu fantazii, a proto se na pultech objevuje čokoláda nejrůznějších tvarů.

„Máme v nabídce několik neobvyklých forem, například kukuřici nebo lebku z bílé čokolády, malé pyramidy, kešu oříšky obalené do tvaru mušlí nebo vlašských ořechů. Mezi ty nejoblíbenější patří Eiffelova věž a děti rády kupují i pastelky,“ popisuje svůj sortiment zástupkyně čokoládovny ze Zlína a mezitím nejmenší návštěvníci vybírají lízátka ve tvaru hrochů. Cena za figurku startuje na 10 korunách, ochutnat alespoň malý kousek rozhodně stojí za to.

Opodál to prodávající zkouší s jinou taktikou. Vezme oloupaný banán, napíchne jej na špejli a před lačnýma očima přihlížejících ponoří do čokoládové fontány. Po důsledném omáčení vytahuje tropické ovoce z hnědé záplavy a – voilà – delikatesa je na světě. Kromě banánů mohou návštěvníci ochutnat i jahody pod již zatvrdlou čokoládovou krustou nebo jahody v horké čokoládě.

Horký nápoj dávných Aztéků
Horkou čokoládu pili jako první obyvatelé Střední Ameriky. Za původní pěstitele jsou označováni Mayové a Aztékové, kteří ji dokonce považovali za afrodiziakum. Čokoláda tak jak ji známe dnes, tedy v tuhém stavu, vznikla až o pár století později smícháním kakaového másla, kakaového prášku a přidáním cukru.

Na festivalu tedy nemůže tento nápoj chybět, ovšem není jedinou možností, kde se čokoláda vyskytuje v tekutém skupenství. K dostání jsou i domácí čokoládové likéry nebo speciální čokoládové pivo. Specifické je především svou tmavou barvou a béžovou pěnou a i přes intenzivní vůni není příliš sladké.

Čokoládou ku zdraví
Pokud ještě člověk není po ochutnávkách příliš „zaplácaný“, může ochutnat mléčný karamel. „Mléčný karamel se může používat například na polévání palačinek, ale i jako sladidlo do kávy nebo jen tak k mlsání,“ snaží se prodávající nalákat zákazníky ke koupi některé ze svých sklenic a dělí se s přihlížejícími o své oblíbené motto: Jez, co chceš. Až tě bude někdo poučovat o nadváze, sněz ho taky.

Tuk v čokoládě ovšem lidskému organismu neškodí, kakaové máslo patří do třídy takzvaných „dobrých“ tuků. Obsahuje totiž kyselinu olejovou, která zvyšuje hodnoty HDL cholesterolu – tento typ pomáhá chránit srdce. Naopak hladinu škodlivého LDL cholesterolu snižuje. 

Její součástí je i množství minerálních látek jako železa, draslíku nebo vápníku, je zdrojem antioxidantů a v neposlední řadě dokáže po požití navodit příjemné pocity. Důležitá je ovšem i kvalita čokolády, ta by měla obsahovat  50 a více procent kakaa.

Tabulky, pralinky či lízátka - atmosféru čokoládového festivalu si Olomoučané mohou užívat ještě během celého víkendu. Akce končí v neděli podvečer. 


Autor: Veronika Izáková

Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: