Hejtmani chtějí prosadit bodovou hranici pro přijetí na střední školu. Ministr nesouhlasí



 22. 01. 2019

Sporem mezi ministrem školství Plagou a Asociací krajů České republiky skončilo téma přijímacího řízení na střední školy. Zatímco hejtmani volají po zavedení minimální bodové hranice pro přijetí na střední školy, ministr ji zavést nechce.

Rada Asociace krajů si odsouhlasila minimální bodovou hranici potřebnou pro přijetí na střední školy. Takzvané „cut-off score“ by mělo být zavedeno od roku 2022. V praxi by to znamenalo, že kdo by nezískal minimální počet bodů, nebyl by na školu přijat ani v případě nenaplnění její kapacity.

Návrh hejtmanů ovšem ministr školství Robert Plaga odmítá. Prohlásil, že mnohem důležitější než bodová hranice, je regulace nabídky středoškolského vzdělávání a motivace studentů, aby se věnovali technickým oborům.

„Ta debata byla vzrušená. Shodli jsme se, že se snižuje úroveň vzdělání na středních školách a ten problém je potřeba řešit. Ale myslím, že bodová hranice nic neřeší, ten problém je hlubší,“ prohlásil po jednání pro Novinky.cz ministr Plaga.

Podle předsedkyně Asociace krajů Wildumetzové je současná úroveň vzdělání nepřijatelná a je třeba jednat. „Úroveň vzdělávání klesla tak, že je pro nás zcela nepřijatelná, a protože se ze strany ministerstva školství stále nic neděje, byli jsme nuceni přijít alespoň s dílčím návrhem,“ popisovala předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Wildumetzová.

Podle ní také ministr namísto představení konkrétních kroků zlepšení výuky na základních školách a zvýšení motivace ke studiu na střední škole nechal vypracovat analýzu, která zavedení minimální bodové hranice spíše odporuje.

"Shodli jsme se na tom, že je třeba řešit kvalitu školství. Ale takzvané "cut-off score" není tím správným nástrojem. Je to bariéra na vstupu do středního školství. Mnohem důležitější je regulace nabídky vzdělávání. Což je mimo jiné role krajů jako zřizovatelů téměř čtyř pětin středních škol. Je potřeba motivovat studenty, a to například prvkem duálního vzdělávání," uvedl na tiskové konferenci po skončení jednání tripartity ministr školství Robert Plaga.

V minulém roce bylo v prvním kole maturitní zkoušky neúspěšných celkem 36 procent žáků. Z analýzy školní inspekce vyplývá, že příčinou byla vysoká absence žáků, nezájem o studovaný obor a chybějící motivace.

„Nelze ale popřít, že jsou na řadě škol požadavky v rámci přijímacích řízení nastaveny tak nízko, že žáci nemusí vynakládat prakticky žádné úsilí, aby byli na střední školu přijati. Mnozí z těchto žáků mají proto velmi nízkou šanci na vykonání maturitní zkoušky,“ dodala předsedkyně Wildumetzová.

Ve výsledku tak tito mladí lidé ztratí čtyři roky studiem, které řádně neukončí. Na trhu práce jsou pak prakticky neuplatnitelní.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: