FOTO: Studenti z celé republiky staví nádrž Naděje. K ruce mají jen lepenku



 12. 03. 2019

Navrhnout originální projekt umělé vodní nádrže z ekologické papírové lepenky. Takový je úkol středoškoláků v letošním jubilejní 10. ročník soutěže Stavby z vlnité lepenky. Do klání se pustí 29 škol z celé republiky. Ti nejlepší se mohou těšit na ceny v hodnotě 42 tisíc korun.

Skoro třicet škol vyslalo své zástupce do výroby papírových staveb a přijalo výzvu představit kreativitu svých žáků a zdůraznit důležitost používání ekologických a znovu použitelných materiálů.

Tématem letošního ročníku Staveb z vlnité lepenky je vodní nádrž Naděje.„Mladí stavitelé dostanou vlnitou lepenku zdarma od pořadatelů, ale pro svůj model musí použít rovněž lepenku již použitou. Na vytvoření originální přehradní nádrže mají čas do 17. května. Finálové kolo se uskuteční v průběhu června 2019,“ popisovala organizátorka Andrea Čeřovská.

Studenti musí navrhnout dílo, kterému bude dominovat hráz. Předvést musí také vnitřní uspořádání stavby.

Vítěz obdrží ceny v hodnotě 20 tisíc, druhé místo má hodnotu 10 tisíc, třetí pak 5 tisíc. Ocenění se dočkají i autoři nejlepšího přepravního obalu, ten má cenu 5 tisíc. Nejlépe odprezentovaný projekt ocení pořadatelé částkou 2 tisíc korun. Partnerem letošního ročníku je Povodí Odry.

Pořadatelům jde vedle vynalézavosti studentů také o předvedení recyklovatelnosti vlité lepenky a důkaz jejího všestranného využití. Oproti ostatním obalovým materiálům je ekologičtější a více tak odpovídá cílům, jako je trvalá udržitelnost a snižování oxidu uhličitého. "Navíc další výhodou vlnité lepenky je samotná práce s ní. Snadno se ohýbá, řeže a modeluje,“ dodal předseda svazu výrobců lepenek Adam Wisinger.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: