VIZUALIZACE: Studenti navrhli, jak změnit bývalé odkaliště v největší park v Brně



 03. 08. 2017

Zanedbaný prostor mezi brněnskými Vinohrady a Líšní, který léta sloužil jako odkaliště brněnské teplárny, se změní v jeden z největších brněnských parků. Nad možnou proměnou lokality na Hádech se zamýšlelo přes 60 studentů univerzit. Park by se mohl začít budovat ještě letos v zimě.

Jak proměnit 21 hektarů plochy, která dříve sloužila jako odkaliště brněnské teplárny, v jeden z největších brněnských parků v Brně vůbec? Nad tím se zamýšlelo více než 60 studentů brněnských univerzit, kteří nabídli neotřelé nápady. Právě Teplárny Brno vyhlásily ve spolupráci s brněnskou radnicí architektonicko-krajinářskou soutěž na možnou podobu území.

„Díky vyhlášené soutěži věřím, že se brzy dočkáme nové podoby území, kde vznikne jeden z největších parků v Brně, který bude časem obyvatelům města sloužit k relaxaci,“ uvedl brněnský primátor  Petr Vokřál.

„Najít využití pro lokalitu na Hádech jsme chtěli již dlouho. Projekty, s nimiž nás oslovily v minulosti různé subjekty, se ale nakonec ukázaly jako neproveditelné. Studenti však přišli s jasnou vizí, která vycházela z dané lokality,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Výsledky soutěže:

1. místo – Bc. Sebastian Loder, Bc. Nina Krajčírová, Bc. Vojtěch Urban, Bc. Peter Mezei, Bc. Veronika Očadlíková
2. místo – Jan Schleider, Adam Kořistka, Alena Mynarčíková
3. místo – Martin Horký, Martina Bláhová, Jan Waldhauser
 

Nevyjasněné majetkové poměry a blízký lom
Podmínky vypsané soutěže už předem částečně definovaly nevyjasněné majetkové vztahy v lokalitě. V budoucím parku navíc není možné například umístit stavby trvalého charakteru. Jednou z hlavních podmínek bylo také zohlednění blízkého lomu Hády a okolí budoucího parku. 

„Jediné, co jsme po studentech chtěli, bylo to, aby respektovali podloží, které se nachází pod několikametrovou vrstvou zeminy, a neprováděli zde žádný její významný přesun. Zároveň jsme dbali na zachování přírodního rázu,” řekl Michal Hořínek, který je ambasadorem Studentského Brna.

„Ze soutěže vzešly kvalitní studie, které se nám líbí,“ dodal šéf teplárny Fajmon s tím, že Teplárny Brno chtějí vizi proměny zanedbaného území v park i nadále podporovat.

Finální podklady odevzdalo šest týmů složených z různých univerzit. Následně třináctičlenná komise zastoupená například i odborníky z Mendelovy univerzity, VUT, v polovině července projekty ohodnotila. 

A porotu nejvíce zaujal návrh Sebastiana Lodera, Niny Krajčírové, Vojtěcha Urbana, Petera Mezeie, a Veroniky Očadlíkové. Vítěznou studii nyní čeká dopracování do fáze projektové dokumentace, která bude jakýmsi stavebním plánem nového parku. 

Vítězný návrh počítá i s inovativními prvky. "Povrch sběrných cest – hadů je tvořen prkny, která budou využita z probírek a pod nimi jsou sběrná ocelová koryta, která budou srážkovou vodu svádět do modulárního systému nádrží s půdou a čistícími rostlinami a mikroby," uvádí například autoři vítězného návrhu ve své práci.

Počítají v něm také například s malými zahrádkami pro pěstování zeleniny, trampolínami pro děti, nebo prolézačkou.

Návrhy studentů jsou nyní k vidění od 3. do 25. srpna v brněnském Urban centru.

Čištění prostranství už začalo, proměna v park začne v zimě
Proměna bývalého odkaliště mezi Vinohrady a Líšní v největší park v Brně by měla začít ještě letos v zimě pod dohledem odborníků z Mendelovy univerzity a to postupně v několika etapách.

Letos už proistranství o rozloze 21 hektarů studenti vyčistili od černých skládek a zmapovali území včetně stavu stromů. 

Do vybudování parku chce radnice části Brno-Vinohrady zapojit i laickou veřejnost.

„Na vybudování parku se budou podílet sami studenti a obyvatelé okolních městských částí, díky jejichž pomoci tak bude vznik parku komunitní záležitostí. Vedení města a Tepláren je připraveno podpořit tento projekt finančně,“ řekl náměstek primátora Petr Hladík.

Lidé se nyní mohou se studiemi seznámit a také hlasovat pro návrh, který je nejvíce zaujme. Současně budou moci lidé hlasovat o budoucím názvu parku. "Hlasovat lze na www.parkhady.cz nebo přímo na výstavě,“ dodal náměstek primátora Petr Hladík.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: