Forman vs. Forman od Heleny Třeštíkové, aneb Filmy jako pravda o životě...



 02. 07. 2019

Osobnost a život Miloše Formana je tématem nového filmu Forman vs. Forman, který natočila legenda dokumentárního filmu Helena Třeštíková spolu s oceňovaným střihačem Jakubem Hejnou. Úspěšnou světovou premiéru měl v Cannes 2019 a na 54. ročníku karlovarského festivalu.

Snímek ještě před distribucí do kin po republice čekají dvě pražské premiéry: 16. července v Kině Lucerna a 20. července v Kasárnách Karlín. "Po tomto datu bude možné vidět film po celé ČR v netradičních prostorách alternativní sítě KineDok,"  uvedl Bohdan Bláhovec, manažer KineDok .

Autoři snímku Helena Třeštíková a Jakub Hejna (spolupracovali již na sérii  Manželské etudy, či snímcích Zkáza krásou, Katka, René. "Ve svém novém dokumentu vytvořili portrét charismatického dobrodruha, zdánlivě ve střední Evropě zasazeného režiséra Miloše Formana, který je srozumitelný i pro zahraniční publikum," popsal Bláhovec.

Síť KineDok.
sdružuje organizace a jedince, kteří uvádějí dokumentární filmy mimo klasická kina po republice. Organizátorem projekce Forman vs. Forman a dalších patnácti titulů se může stát kdokoli, kdo je provozovatelem zařízení s technickými možnostmi a potenciálem přitáhnout diváky.

Podle manažera našli v jeho díle klíč, který interpretuje obě režisérova zásadní období, jeho českou tvorbu a filmy natáčené v americkém exilu, a to konflikt jedince a společnosti. "Snímek je koláží často neviděných soukromých i oficiálních archivů i autobiografického vzpomínání, které namluvil režisérův syn Petr Forman."

Helena Třeštíková podle Bláhovce označila Miloše Formana za hrdinu svého života a vzpomínala na to, jak jako ještě dítě jeho snímky obdivovala a tajně snila o tom, že bude jednou dělat totéž.

„Když mi bylo třináct, stal se zázrak. Viděla jsem Konkurs, změnilo mi to svět. Najednou ten život na plátně byl stejný, jak jsem ho znala. Zmizel ten pocit, že filmy vyprávějí o jiném lepším světě. Došlo mi, že film nemusí vytvářet iluzi, ale může vyjádřit pravdu o životě!,“ komentovala režisírka setkání s tvorbou Miloše Formana.

Na filmu Forman vs. Forman začala Třeštíková s Hejnou spolupracovat ještě za režisérova života, jenže půl roku po začátku natáčení Forman zemřel. „Od začátku jsme věděli, že on tam přítomen nebude. Ale doufali jsme, že to uvidí a že nám k tomu něco řekne. A to se nestalo. Byla bych ráda, kdybych k tomu něco slyšela od něj,“ poznamenala Třeštíková.

Snímek byl poprvé uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes v sekci Cannes Classics, kde vzdával „poslední hold“ Miloši Formanovi. Českým divákům se film představil 1. července na 54. MFF Karlovy Vary. "Slavnostní distribuční premiéra proběhne 16. července v Kině Lucerna a 20. července proběhne velká open-air projekce pro veřejnos v prostorách Kasárna Karlín, kam zve všechny diváky bezplatně," řekl Bláhovec.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: