VIDEO: Emigranti, ženy a volby i Rakousko-Uhersko na festivalu Meeting Brno



 20. 05. 2018

Stoleté výročí Československa je důvodem k pořádání oslav, výstav nebo festivalů. Jedním z nich je Meeting Brno s mottem čas re/vize, který proběhne od 25. května do 9. června a který návštěvníky zavede do zásadních historických momentů posledních sto let.

Ani ten neopomene takzvané osudové osmičky. „Připomeneme si historické milníky let 1918 a 1989, které byly zásadní pro demokratický vývoj naší země, a zaměříme se na roky 1938, 1948 a 1968, kdy naše společnost přišla vlivem totalit o svoji svobodu a s tím i o množství občanů,“ řekla mluvčí akce Gabriela Kodysová.

A protože se festival koná v Brně, zaměří se zejména na brněnské emigranty. Některé z nich přivítá i na diskuzích a v rámci uměleckých pořadů. „Jmenovitě se můžete těšit například na spisovatelku Sylvii Richterovou, žijící dnes v Itálii, spisovatele Petra Síse, který za námi stejně jako Véronique Firkusny, dcera klavírního virtuosa Rudolfa Firkušného, přiletí z USA,“ dodala mluvčí.

Opětovné spojení a rozpojení Rakouska-Uherska

I když jsou ústředním tématem brněnští emigranté, hlavním hostem je však Rakousko. Přesněji Rakousko-Uhersko, které se v prvním přelomovém roku 1918 rozpadlo. „Rezidentními umělci programu, na němž spolupracujeme s brněnským Domem umění, budou výtvarník Daniel Hüttler a spisovatel Johannes Hoffmann z Rakouska a Kristina Günther-Vieweg z Německa.“

Propojení zahraničních a domácích hostů tak nabídne pohled na historii odehrávající se právě za existence a pádu tohoto impéria ze dvou perspektiv.

Pozor, jsou tu i ženy!

Zcela jiný pohled na věc budou představovat ženy. Těm Meeting Brno věnovalo dvoudenní program s dodatkem „ženám“. „Ty letos slaví sto let od získání volebního práva. Program v divadle Husa na provázku nabídne pásmo diskuzí a kulturních pořadů věnovaných současnému postavení žen v naší společnosti,“ nalákala Kodysová.

To však nebude všechno, co na ženy bude odkazovat. Iniciativa I žárovka má sochu upozorní, že v ulicích Brna stojí vedle mužských a zvířecích soch pouze jeden památník oslavující právě toto pohlaví. „A to Marii Kudeříkové. Přitom žen, které se podílely na vzmachu města, nebo ho významně proslavily v zahraničí, je také nezanedbatelné množství. Některé hrdinky naší historie tato iniciativa veřejnosti připomene.“

Ohlédnutí se zpátky

A to nejen do historie již rozpadlého státu, ale i za minulými ročníky festivalu. Proběhne například projekce filmu Rozvzpomínání režiséra Romana Zmrzlého a každoroční Pouť smíření. „Pietní pochod připomínající nucený odsun německých Brňanů roku 1945. Tentokrát proběhne 2. června,“ řekla mluvčí.

Festival Meeting Brno se koná každoročně na konci května. Nabízí setkávání zástupců různých kultur, náboženství a názorů. Hlavní festivalová témata rozvíjejí pozvaní hosté a umělecká vystoupení.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: