Další výbuch pražské Sparty udělal radost (nejen) Baníku. Slavia na čele utíká, Dukla znovu na dně



 10. 12. 2018

Vzpomínáte na rok 2014? Že nebyl ničím významný? Ale ano. Tehdy naposledy fotbalisté pražské Sparty zvedli nad hlavu pohár pro mistra české ligy. Od té doby nic. A upřímně - letos to taky příliš nevypadá. Rozjetá Slavia s Plzní už mají skoro nedostižný náskok. Toho si je patrně vědom i Jablonec. Na opačném pólu tabulky utíká hrobníkovi z lopaty Olomouc. O patro níž se směle řítí Dukla.

„Nebereme nic jiného než titul.“ Není třeba citovat konkrétního člověka, který tato slova pronesl. Bylo by jich totiž přibližně dvacet a všichni by měli u svého jméno znak pražské Sparty. Hegemon české a československé historie se znovu šíleně trápí. Po fiasku na Slovácku přišla další facka v podobě domácí prohry s Teplicemi. Fanouškům už dochází trpělivost, žádají odchod lodivoda Ščasného. Ten se odpovědnosti nezbavuje, zároveň však nechce utíkat z boje předčasně. Otázkou je, zda usedne na trenérskou lavičku i po zimní přestávce.

O svou pozici se naopak nemusí bát Jindřich Trpišovský. Slávistický trenér se svou sešívanou partou kráčí za podzimním ligovým primátem a pohodou před zimní přestávkou. Přestože Mladá Boleslav drtivě finišovala, tříbrankové manko už dohnat nedokázala. Pražané neoslnili, ale také nezklamali. Vyhráli. A to je důležité.

V boji o prvenství je také obhájce z Plzně. Tříštění sil mezi Ligu mistrů a českou nejvyšší soutěž se zatím relativně daří zvládat. Vrbovi svěřenci zvítězili na horké (i když tedy spíš promrzlé) půdě ve Zlíně a díky tomu mají sešívané na dohled. Konečně se probral exolomoucký forvard Tomáš Chorý. Snad v pravý čas. 

Výsledky 18. kola Fortuna:ligy


Dukla Praha - Příbram            2:1
Zlín - Plzeň                              0:2
Baník Ostrava - Bohemians    2:0
Sigma Olomouc - Slovácko    1:0
Karviná - Jablonec                  2:1
Slavia Praha - M. Boleslav     3:2
Sparta Praha - Teplice            0:1
Slovan Liberec - Opava         po, 18h 

Další velký krok směrem k záchraně učinili také bojovníci z Příbrami. Fanoušci satiricky souboj těchto týmů přirovnávali k slovutnému španělskému El Clásicu. Pouhých oficiálně uváděných 879 příznivců na Julisce sledovalo, jak Csaplárova družina otočila nepříznivý vývoj a Duklu odsunula zpět na tabulkové dno. Vyloženě se pak naskýtá řečnická otázka, zda není lepší pozvat po vzoru florbalu na stadion děti ze škol. Určitě by to bylo lepší, než hrát před prakticky prázdnou arénou.

Toho se naopak nemusí bát ostravský Baník. V souboji s Bohemians, tedy také v bitvě dvou vyhlášených fanouškovských skupin, dokázali Slezané zvítězit 2:0. Oproti ostatním pak měli jistě dvojnásobnou radost z prohry jimi nenáviděné Sparty. Právě ta totiž znamená, že se Pánikův tým dostal tabulkově před Letenské.

Z pomyslné hrobníkovy lopaty utíkají Hanáci. V nesmírně těžkém utkání s nádechem moravského derby porazili Slovácko. Minimálně do pondělí se tak vyškrábali do pater, která znamenají konec sezony ještě před nevyzpytatelnou baráží. Minimálně tam chce být Sigma i na konci ročníku.

Utéct z jejích spárů chtějí také fotbalisté Karviné. Na domácím hřišti dokázali přehrát velice silný Jablonec, průběžně třetí celek ligové tabulky, a opustili tak poslední příčku.

Osmnácté kolo bude kompletně dohrané až v pondělí večer. Před televizními kamerami se utká Liberec s Opavou.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: