Česko zasáhla pandemie obezity. S nadváhou se potýká 70 % mužů



 27. 05. 2019

Přestože trpí nadváhou více muži, řeší ji spíš ženy. Obezita je globální nemoc, již lidstvo stále podceňuje. Její dopady jsou však čím dál vážnější. Alarmující jsou hlavně čísla. Podle nich má v dospělé populaci nadváhu 70 procent mužů a 57 procent žen.

Sedavé zaměstnání, absence jakéhokoli pohybu, jízda autem a přejídání se. To jsou hlavní důvody, proč lidstvo čím dál víc trpí problémy jako je nadváha či obezita. Situace už je tak vážná, že ji odborníci považují doslova za pandemickou.

„Tendence ke vzniku obezity, a tedy k zvýšenému množství tukových zásob, je částečně podmíněna geneticky. Závisí ale i na vnějším prostředí – tedy životním stylu. Celkovou situaci dotváří naše stravovací návyky. Důležitý je vliv rodiny, protože obliba určitých jídel se vytváří již v dětství,“ vysvětloval praktický lékař Ivo Procházka.

Boj s chutěmi je celoživotním problémem. Podobně jako s jinými potřebami je však třeba se naučit je regulovat do rozumné normy. Největším problémem se jeví absence pohybu. Čtyřicet procent dospělých totiž nedělá žádnou sportovní či rekreační aktivitu.

„Obezitu řeší především ženy, protože ty k lékaři dožene estetická otázka. Chtějí být štíhlé a krásné. U mužů jde estetika trochu stranou, do ordinace přijdou většinou až ve chvíli, když nezvládají svoje fyzické aktivity. Také je vystraší, když jim lékař řekne, že mají cukrovku nebo vysokou hladinu cholesterolu,“ doplňovala obezitoložka Dita Pichlerová.

Základní rady, jak postupovat v případě nadváhy či obezity, by měli lidem poskytnout praktiční lékaři. Dalším krokem je vyšetření v obezitologické ordinaci.

„Obézním, kterým se nedaří omezit kalorický příjem, protože bojují s chutěmi na jídlo nebo hladem, pomohou léky, které zvyšují úspěšnost v hubnutí až čtyřnásobně,“ zakončila Pichlerová. 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: