České dráhy modernizovaly občerstvení ve vlacích, restaurační vozy přestavěly na bistrovozy

České dráhy uvedly do provozu první modernizované bistrovozy s oddílem 1. třídy. Zdroj: České dráhy

29.05.2019
Klimatizovaný interiér s komfortními koženými křesly 1. třídy a gastronomickým servisem na místa cestujících, ale i bistro oddíl s kuchyňkou pro přípravu jídel a nápojů i se zázemím pro minibar, který obslouží cestující ve 2. třídě. K tomu výdejní pult rychlého občerstvení nabízejí cestujícím první tři modernizované bistrovozy Českých drah (ČD).

Cestující se s novinkou setkají ve spojích InterCity „Opavan“ z Prahy do Opavy. „V novém jízdním řádu od prosince budou moderní bistrovozy nasazeny na spoje linky Ex2 „Valašský expres“ Praha – Žilina, na vlak EuroCity „Cracovia“ Praha – Krakov a během jízdního řádu 2020 postupně také na vlaky linky Ex 7 „Jižní expres“ Praha – České Budějovice – Linec,“ prozradil Petr Šťáhlavský, mluvčí  ČD.

„Přestavba restauračních vozů na bistrovozy s oddíly 1. třídy zapadá do plánu modernizovat  vlakové soupravy pro dálkovou dopravu a rozšiřovat služby cestujícím. Postupně chceme upravit 27 starších restauračních vozů a bistrovozů,“ řekl Petr Vondráček, ředitel odboru dálkové dopravy Českých drah.

Modernizace dopravci umožňuje nabídnout víc míst pro cestující v 1. třídě. „A zároveň dál rozvíjet gastronomické služby za přijatelných ekonomických podmínek. Jde totiž o kompromis, který představuje významné snížení nákladů na vedení dálkových vlaků v závazku veřejné služby, ale i našich komerčních spojů,“ vysvětlil Vondráček.

Vozy nabízejí cestujícím v 1. třídě komfortní polohovatelné kožené sedačky s rozkládacími nebo sklopnými stoly, elektrické zásuvky 230 V a USB porty pro napájení drobné elektroniky cestujících a Wi-Fi připojení k internetu. „Vůz je také vybaven malým bistrem a zázemím pro skladování a přípravu jídel a nápojů a pro provoz minibaru,“ uvedl mluvčí.   

Modernizaci starších restauračních vozů na bistrovozy zahájily České dráhy loni na podzim a zajišťují ji ve vlastní dceřiné firmě DPOV. „České dráhy provozují 33 restauračních a 23 bistrovozů (včetně vlaků Pendolino a Railjet). Ty jsou zařazeny v provozu na šesti různých dálkových linkách.

Na dalších linkách mají cestující k dispozici nabídku občerstvení z pojízdného minibaru, nebo prostřednictvím automatů. Na několika linkách poskytují občerstvení také zahraniční společnosti z Rakouska, Maďarska nebo z Polska. V budoucnosti by se měla flotila restauračních vozů a bistrovozů rozšířit o dalších dvacet,“ naznačil Petr Šťáhlavský.


Autor: ( red)

  • Líbil se vám článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů...

  • Mohlo by vás dále zajímat

    Na ukrajinském festivale zahrají i „drahokamy“ ze Lvova. Boršč bude zadarmo

    23.06.2019
    Již počtvrté přijedou do Ostravy ukrajinské soubory. Lidé si jejich umění užijí v centru města 29. června...

    Pneumokok stále hrozí a zabíjí i slavné lidi. Bránit se lze očkováním

    21.06.2019
    Velmi vážnému průběhu pneumokokové infekce (IPO) například loni v Olomouckém kraji čelilo čtrnáct lidí...

    Do práce na kole vyrazilo o 3 000 lidí víc než loni. Cyklisté ušetřili životní prostředí od 466 tun CO2

    18.06.2019
    K letošní deváté ekologické výzvě Do práce na kole (DPNK) se po celé republice připojilo 19 576 účastníků....

    Odpůrci drog navštíví 39 měst a na kole či během urazí 1 100 kilometrů, aby před nimi varovali

    11.06.2019
    Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 39 měst Čech a Moravy a měří 1 100 kilometrů. Tým...

    Hejno plyšových slepic se zapsalo do České knihy rekordů. Klece nebrat…

    11.06.2019
    Sedm plyšových slepic dorazilo do Pelhřimova na festival rekordů a kuriozit a tam si celá parta převzala...

    Jedna vratná miska lze použít až 600 krát. Novinka dorazila do Česka

    10.06.2019
    Recyklovatelné vratné misky, jejichž životnost nahradí až 600 těch jednorázových, mohou od pátku vyzkoušet...

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: