Alarmující výsledky testů dětských hraček. Třetinu celníci zastavili na hranicích



 22. 11. 2018

Více než dva miliony hraček, které mířily do zemí Visegrádské čtyřky (Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko) prošly kontrolou celníků ze všech zmíněných zemí. Třetina z nich byla zastavena na hranicích. Byly by totiž nebezpečné pro děti.

2 256 624 kusů hraček z celkem 438 zásilek zkontrolovali celníci ze zemí Visegrádské čtyřky. Kontroly zaměřené na bezpečnost dopadly hrozivě. Třetina hraček nebyla vůbec vpuštěna na evropský trh.

„Ze všech testovaných vzorků byl u 35 % zjištěn vyšší obsah ftalátů, než je povolené množství podle nařízení. Ve většině případů byl obsah ftalátů vysoký a pohyboval se v rozmezí 7,6 % až 42 %. Vyšší obsah ftalátů byl nalezen hlavně u panenek. Zastaveny byly také například karnevalové masky,“ popisovala mluvčí celní správy Martina Kaňková.

Zajímavý je také fakt, že 92 procent hraček, které byly označeny za nebezpečné, byla uvedena značka CE, která by měla garantovat nezávadnost. 78 procent z nich pak mělo falešný čárový kód.

„Hračky, u kterých bylo zjištěno vyšší než povolené množství ftalátů, byly vyhodnoceny jako rizikové a byly zničeny,“ dodala Kaňková.

Ftaláty mohou způsobit u dětí vývojové vady, nebezpečné jsou ale i pro dospělé. Poškozují játra či ledviny.

Kontrolní akce má za účel nejen ochranu evropského trhu, ale především bezpečnosti dětí. Je první takovou, při které země V4 takto spolupracovaly. Podle celníků se osvědčila a v budoucnu bude pokračovat.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: