Novoroční předsevzetí? Vypnout data v mobilu. A mít čas nudit se

02.01.2020
Přelom roku je pro spoustu lidí něco jako nový startovní blok. V čem budu lepším člověkem, než vloni? Čeho chci dosáhnout? Víc peněz, více splněných úkolů, méně prokrastinace? Prdlajs. Letos jsem si dal předsevzetí více se nudit.

Na začátku nového roku bývají fitness přeplněná lidmi. Po vánočních svátcích všichni chtějí shodit nabraná kila a také jsou plni novoročních cílů. Začít konečně sportovat! Jenže s přibývajícími dny a týdny počet párů bot u vstupních dveří do fitka ubývá…

Ta tam budou za pár týdnů i další podobná předsevzetí. Přestat pít alkohol. Skoncovat s cigaretami. Anebo – být ještě lepší. Manžel, otec, kolega, zaměstnanec…ufff.

Letos jsem se rozhodl jít na věc jinak. Omezil jsem data v mobilu. Promazal přátele na facebooku- zbylo jich 50 z asi pěti stovek, smazal Instagram, jehož smysl jsem stejně dosud nepochopil... Odstranil appky v mobilu, které přitahují pozornost a obírají o čas.

A výsledek? První dny jako u kuřáka s cigaretami. Při každé volné chvíli naučeně sahám po mobilu a rozsvícím displej. Ale jsem offline. Žádné zprávy, žádné maily, žádné lajky na facebooku.  Nuda.

Já se nudím. Sakra. Co teď? Při čekání na metro, ve vlaku, ale i při obědě mám najednou čas. Čas být se svými myšlenkami. Mluvit vnitřním hlasem sám se sebou a rozebírat myšlenky které v hlavě plynou. Místo bezduchého rolování nekonečnou (proč asi?) zdí na facebooku, roluji v hlavě své nekonečné myšlenky a nápady.

O den později beru známého na kávu do podniku na Václavském náměstí. Příjemná kavárna s výhledem na „koně“ z prvního patra budovy, přístupná nenápadným vchodem z boční ulice. „Jak jsi to tady našel?“ ptá se mě překvapeně u kávy. „Všiml jsem si z náměstí, že tady sedí lidi u kávy,“ odpověděl jsem mu. „Hm, to by mě nenapadlo, já bych hledal v googlu,“ odpověděl upřímně.

Zatím opravdu nelituju. Oprostit se od všetečných pařátů internetového světa je skutečně osvobozující. Žijeme přece teď a tady, ne tam někde na síti. Nelovte lajky, nestresujte se maily na ulici. Žijte okamžikem, který je jedinečný.  


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: