KOMENTÁŘ: Padla jihlavská, "tak trochu berlínská" zeď. Bude také symbolem?

Zdroj: VŠPJ

13.05.2019
Na jihlavské poměry až bouřlivé reakce vyvolala páteční zpráva o demolici zdi podél Tyršovy ulice. Místo, které se zapsalo do totalitní historie, není Jihlavanům jedno. A to je jenom dobře. Pro nás i pro naši svobodu.

Ta zeď, o jejímž bourání jsme v pátek na City.cz informovali, léta oddělovala Tyršovu ulici od současného areálu jihlavské vysoké školy. Zatímco z jedné její strany v ulici proudil život, z té druhé byla kdysi tichým pamětníkem doby, kdy za ní umírali lidé na šibenici. Na smrt je v 50. letech poslal komunistický režim ve vykonstruovaných procesech při upevňování moci totalitního režimu. Svým způsobem je ta zeď tak trochu podobným jihlavským symbolem, jako třeba Berlínská zeď? 

Pád zdi nejen v Berlíně, ale i v Jihlavě by mohl být symbolem. V místě, kde poskoci totalitního režimu vraždili vykonstruované nepřátele, vzniká centrum vzdělání Vysočiny. V místě, kde za vysokou zdí stávala šibenice totalitního režimu, vyrostla mnohem vyšší posluchárna, která bude pomyslnou "Mekkou" vzdělání v kraji. A právě ona byla důvodem pádu zdi, která totalitní zvěrstva kdysi zakrývala. 

A tak místo doby, kdy se doporučovalo "držet ústa a krok" a za zdmi stávaly šibenice, buďme rádi, že žijeme v době, kdy za peníze evropských národů vznikají místa rozšiřující obzory a bourající zdi. Nejen ty na ulicích, ale především v myslích. 

Místo události: Tyršova,Jihlava


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: