Mladí a volby

16.10.2016
Je po volbách. Krajské volby přinesly tradičně jednu věc: nízkou volební účast. Slýchávám, že lidé nešli k volbám, protože se celostátně mají dobře.

Já si spíše myslím, že jsou již znechuceni neustálými sliby a těmi stejnými obličeji na plakátech, billboardech a letácích. Říká se, že existuje skupina trvalých nevoličů, kteří nepůjdou k volbám, jelikož si myslí, že volby nic nezmění. A co ten zbytek lidí hlavně mladých?

Mladí lidé většinou neví, jaké mají kraje kompetence, co kraje mohou ovlivnit a co naopak nemohou. Správnou cestou, tedy podle mne, není obvinit mladé lidi z neangažovanosti a neznalosti.

Paradoxem je, že starší lidé vytýkají mladým, že se o nic nezajímají, ale když se mladí začnou o věci zajímat, tak jim ti samí starší lidé nadávají, že tyto věci stejně nezmění.

Bohužel v této oblasti selhávají školy. Nepamatuji si na střední škole ani jednu hodinu, kdybychom se bavili o politické kultuře, aktivním zapojení do sociálního dění. Věřím, že pokud by se podobným věcem dal v hodinách prostor a výuka by byla vedena zajímavou formou, tak by to ve studentech vzbudilo zájem.

Důležité je si uvědomit, že to, co se děje dnes, ovlivní budoucnost na několik let dopředu. Budoucnost, ve které budeme žít. A proto jsem rád, že se v politických stranách začíná objevovat čím dál více mladých lidí. Vážím si každého mladého člověka, který se občansky a politicky angažuje, ať už za jakoukoliv politickou stranu. Je velmi důležité, aby se zapojovalo více mladých a to nejenom do politického dění.




  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: