Kolařík: Si Ťin-pching k pomníku Plocka květinu nepoloží

05.04.2016
Už to bude skoro padesát let, co se na jihlavském náměstí odhodlal k hrůznému činu Evžen Plocek. Jeho gesto má co říct i po téměř půl století.

Projevy uzurpování si moci hrstkou (vy)volených mohou být různé. Plíživé a nenápadné. Ba dokonce se mohou na první pohled zdát činy k totalitě směřující jako líbivé. Lidem prospěšné.

Manipulace s veřejným míněním bývá často těžko čitelná. Plíživá chapadla totalitních struktur se mohou skrývat za úsměvy populárních hvězd, skrytě ovládat hlas na první pohled nestranných médií.  

Se smutkem jsem sledoval dění kolem návštěvy čínského prezidenta v Česku a vše, co ji doprovázelo...

Nejvyšší hlava největší komunistické mocnosti na světě do České republiky, malé demokratické společnosti respektující lidská práva, zavítala jen pár dní před výročím upálení Evžena Plocka na jihlavském náměstí. 

Ten byl třetí lidskou pochodní, která před téměř padesáti lety vzplála na protest politického vývoje v Československu po vpádu sovětských vojsk roku 1968. Na protest proti komunistické totalitě, která v Československu upevňovala svoji moc. Na protest proti svévoli komunistického režimu, který dodnes rozhoduje i o lidských životech v Číně. 

Je to téměř padesát let. A lidská pamět je krátká. Přesto mě překvapily dnešní spekulace na sociálních sítích, že tehdy upálení Evžena Plocka byla nehoda. Že to bylo jinak...

Ať už se tehdejší tragédie odehrála jakkoliv, jsou to dnes asi jen pouhé spekulace. To, že byl Evžen Plocek třetí živou pochodní podle mě není náhoda. 

A i kdyby to mělo být jinak, v historii lidstva je mnoho neověřitelných a zkreslených legend, které mají připomínat principy mravnosti, morálky, svobody...a ty je dobré si připomínat.

Když ne na Hradě, tak alespoň lid v podhradí by zapomínat neměl...

Místo události: Masarykovo náměstí,Jihlava


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: