Superpotraviny si můžete vypěstovat i na vlastní zahrádce, nevěříte?

České superpotraviny

14.06.2018
Už nadešel ten čas, kdy nám zahrada dává své vyzrálé plody a nám nezbývá, než si je zplna vychutnat. Čím dál více si uvědomujeme, kolik chutí, vůní a živin tyto plody nabízejí. Čím dál více si vážíme toho, že víme, jak tyto plody rostly, zrály, že jsou opravdu bez chemie. Pouze ryzí dílo přírody (a zahradníka).

I v českých zahradách se dá narazit na superplody. Superpotraviny zdaleka nemusejí pocházet zdaleka, jak by se díky masivním reklamám různých dodavatelů mohlo zdát.

Jak to s těmi superpotravinami vlastně je?    

Superpotraviny nemají přesně specifikovanou definici, nejde o žádný uznávaný pojem. Jednoduše jde o potraviny, které jsou super a může je tak označit téměř každý. Někdo superpotraviny označuje za marketingový tah, jakkoli, funguje to. Superpotraviny jsou fenoménem posledních let.

Jakkoli, mezi potravinami se dají skutečně najít takové, které obsahují celé spektrum výživných látek. Díky svému složení pak tyto potraviny nabízejí celé spektrum zdraví prospěšných účinků, působí komplexně na lidské zdraví, vitalitu a imunitní systém. Proč tedy tyto potraviny nenazývat superpotravinami?

Superpotraviny exotické a superpotraviny české

Superpotraviny najdeme po celém světě. Mnohdy pocházejí z nehostinných podmínek, z míst, kde se běžným rostlinám nedaří. Tyto rostliny vykazují maximální schopnost přežití, a to zejména kvůli schopnosti koncentrovat v sobě živiny. Tyto živiny jsou pak užitečné i v lidské stravě. 

Superpotraviny tak představují exotické plody, semínka, byliny, řasy nebo houby. Také jejich názvy zní nadmíru exoticky. Jde například o plody goji (kustovnice čínské), také acai, kumquat, amalaki, noni, graviola, dále superpotraviny jako je quinoa, chia semínka, kořen maka, lucuma, jakon (peruánský ženšen), schizandra (klanopraška), opuncie, ženšen, spirulina, chlorella, reishi, shiitake, cordyceps aj.

Na druhé straně se dá na superpotraviny narazit i v českých luzích a hájích. Ano, dokonce se dají pěstovat i na českých zahradách. Na české zahradě si můžete místo brambor vypěstovat třeba takové sladké hlízy jakonu, superpotraviny, která původně pochází z jihoamerického Peru. Bez větších potíží se dá jakon pěstovat i u nás. 

Stejně tak se můžete pustit do pěstování psysalis – mochyně peruánské. Stejně jako jakon ani mochyně nepřežije místní mrazíky, což je třeba při pěstování zohlednit.

Jinak je tomu v případě další superrostliny - muchovníku, který představuje dekorativní keř s jedlými plody. Právě plody muchovníku, označované jako indiánské borůvky, se dají označit jako superpotraviny. Nabízejí vekou dávku vitamínu C, ale i vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem cenných minerálních látek nebo vlákniny, která funguje jako kartáč střev. Samotný muchovník je přitom nenáročnou rostlinou, která obstojí i v mrazivém počasí, zvládne sucho a bude se jí dařit téměř v jakékoliv půdě. Podobně je na tom i aronie, temnoplodec.

Mezi typicky české superpotraviny se dá zařadit například mladý ječmen, i ten si můžete vypěstovat a dokonce k tomu nepotřebujete ani vlastní zahradu. Stačí truhlík. Více o pěstování mladého ječmene tady. 

Obecně se mezi superpotraviny řadí většina mladých rostlinek nebo čerstvé klíčky, jako superpotraviny se označují i semínka. I opěvovaná exotická semínka chia, strava aztéckých běžců, mají českou alternativu. Jde například o slunečnicová nebo lněná semínka. A jsou tu i vlašské ořechy, superplody, které pro zdraví jedli už naše babičky.

A aby těch českých potravin nebylo málo, jsou tu i maliny, ostružiny, brusinky nebo borůvky. Můžete si na ně zajít do lesa, anebo si je pěstovat na vlastní zahrádce. Maliny a ostružiny rostou téměř všude. Pokud jde o brusinky a borůvky, chce to jen zajistit kyselou půdu, protože na té jsou brusinky a borůvky závislé. Více o pěstování borůvek tady.

Nezbývá než popřát mnoho zahradnických úspěchů, dobrou chuť a krásné léto!

Obr.: Pixabay.com




  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: