Masopust, Valentýn, Nový čínský rok – prostě únor se vším všudy

06.02.2018
Něco o tom, co se v únoru sluší a co se nesluší. Něco o tom, co by se v únoru mělo nebo nemělo. A také něco o tom, co nás čeká – nejenom v únoru.

To to uteklo

A je to tady. Konečně. Náš poslední článek byl letní, podzim utekl jako voda a zima vládne už nějaký ten měsíc. Vlastně ta zima vládne tak dlouho, že už začíná být fakt dlouhá. A vůbec nepomůže, že měsíc je krátký měsíc. Něco však může pomoct s tím tu zimu a únor zvládnout ve zdraví a pohodě. Únor totiž rozhodně není jen tak obyčejný měsíc.

Masopust

Začneme masopustem

14. února je středa a není to jen tak obyčejná středa. Jde o tzv. Popeleční středu, která završuje masopust, fašanka nebo ostatky – záleží na tom, kde v Česku právě jste. Masopust je prostě karneval, pokud byste zrovna náhodou byli v Brazílii a Rio de Janeiru, bude to opravdu karneval. Přitom brazilský karneval i český masopust vycházejí ze stejné tradice.

Pod pojmem masopust si většina z nás představí nejrůznější zábavy, oslavy a reje. Masopust jako takový začíná Tučný čtvrtkem, kdy se dojídají zimní zásoby. Hoduje se do sytosti, aby člověk byl celý další rok při síle. Poté následuje Taneční neděle, kdy se konají nejrůznější průvody maškar, oslavy, veselice a také plesy. Člověk se v tyto dny hojně nají tak, aby zvládl i ty největší nástrahy zimy, ale současně se připravuje na přicházející jaro. Po Tučném čtvrtku a Taneční neděli totiž následuje ona Popeleční středa. A ta je začátkem asi čtyřicetidenní postní doby, která končí až Velikonocemi – svátky jara. Masopust je tak ze své podstaty a také dle svého názvu především maso – půst. Chcete vědět víc? Mrkněte tady.

U nás na dědině se právě masopust chystá, o víkendu s Taneční nedělí (letos 11. února) však jistě narazíte na tradiční i méně tradiční maškarní průvody v mnoha a mnoha českých dědinách a městech. Tipy přináší i článek: Kdy bude masopust v roce 2018?

Aby toho (lásky) nebylo málo

Aby toho na Popeleční středu nebylo málo, oslavíme letos v tento den, tj. 14. února také Svátek zamilovaných – svatého Valentýna. Svátků není nikdy dost a zvlášť těch, které dávají příležitost k rozdávání dárků a lásky. Ani lásky není nikdy dost, takže Valentýn se pomalu zabydluje i u nás v Česku. 

V mrazivém únoru může být tento Svátek zamilovaných považován za způsob, jak se trochu zahřát. A že je to v té zimě potřeba. Teplo ocení i ledviny, které v zimě nadmíru trpí. I proto je měsíc únor dle východního pojetí měsícem ledvin. Právě v únoru bychom se měli zaměřit na své ledviny a dopřát jim vše, co potřebují – především teplo, zdravou stravu a dostatek tekutin. Na druhé straně bychom ledviny neměli zbytečně zatěžovat. I proto přijde vhod onen masopust a doba očisty. Pokud se chcete skutečně zaměřit na očistu ledvin, tipy najdete tady.

U nás postní období skutečně ctíme, omezujeme maso a s ním i sůl, cukr nebo alkohol. To je jen taková malá inspirace, další rady k půstu a očistě dává třeba vyhlášená výživová expertka Margit Slimáková – tady.

Čínský nový rok

Jen dva dny po Popeleční středě začíná Čínský nový rok. Rok kohouta vystřídá rok psa a s ním přijde všechno, co se dá od psa, nejvěrnějšího přítele člověka, čekat. Pes přinese mnoho pozitivního, ale rozhodně neslibuje klidný rok. Pes je totiž stále kouskem duše šelma – vlk, a je potřeba ho zkrotit. Pes nade vše ctí spravedlnost, svobodu a základní hodnoty. A také občas umí vycenit zuby.

My na dědině psa máme a ne jen tak ledajakého – má přes padesát kilo! Takže opravdu víme, o čem mluvíme. Rok psa má přinést hlubokou vnitřní očistu, kdy si ujasníme své priority a vrátíme se k osvědčeným hodnotám, jako jsou rodina, láska a domov. Více o tom, co všechno přinese tady.

Čekají nás změny, které nemusejí být snadné, ale jistě budou mít pozitivní výsledky. Mezi takové změny by měla patřit i změna jídelníčku, zdravá strava, hubnutí, pohyb a vůbec zdravý životní styl. Právě nyní má nastat ta správná doba ke změně.

Jdete do toho?




  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: