Komentář: Zdražuje elektřina, pivo, maso i brambory. Inflace opět citelně přestřeluje cíl ČNB

Zdroj: Ilustrační foto

12.06.2019
Míra inflace v ČR v květnu překonala očekávání trhu, když dosáhla hodnoty 2,9 procenta v meziročním vyjádření. Trh ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem hladiny spotřebitelských cen čítajícím 2,7 procenta. To je stejné tempo, jaké pro květen předpokládá také aktuální prognóza České národní banky. Koruna v reakci na zveřejnění údaje o květnové inflaci vůči euru mírně posílila, jelikož mírně stoupla pravděpodobnost celkově přísnější měnové politiky České národní banky v dohledné době.

Za rychlejším než předpokládaným vzestupem cenové hladiny stojí zejména silnější tlak na růst cen potravin, hlavně zeleniny. Brambory meziročně přidávají více než 88 procent a jsou nejdražší v historii ČR. Zdražuje také třeba cibule nebo zelí. Důvodem je slabá loňská úroda způsobená nevídaně suchým a teplým počasím. Z podobného důvodu zdražují nejen ony jiné druhy zeleniny, ale třeba také pivo.

Cena piva meziročně roste o více než sedm procent. Pivovary zdražují kvůli vyšší ceně ječmene, kterou rovněž způsobuje loňska celoevropsky slabá úroda, ale také z důvodu růstu cen energií v čele s elektřinou a kvůli růstu mezd. Ty pochopitelně rostou i pracovníkům v pivovarnictví. Mzdy rostou napříč ekonomikou a představují silný inflační tlak v oblasti takzvané jádrové inflace, která vyčleňuje kolísavé složky typu zmíněných potravin a energií.

Zmíněná elektřina zdražuje meziročně o 12,5 procenta. Je jednoznačně nejvýrazněji rostoucí položkou v segmentu energií. Letošní růst cen elektřiny by již neměl být tak citelný, avšak domácnosti se musí připravit na zdražování i v příštích letech – v průměru kolem deseti procent ročně. Důvodem je přechod na environmentálně šetrnější, ale také dražší, zdroje energie, který pod taktovkou EU probíhá zejména v Německu, s nímž je český energetický trh silně propojený.

V květnu se ovšem částečně ulevilo řidičům, neboť meziroční nárůst cen pohonných hmot v porovnání s dubnem zmírnil. Za zmínku ovšem stojí – vrátíme-li se k potravinám – růst cen masa. Ten souvisí s probíhající epidemií afrického moru prasat v Číně, který představuje celosvětový tlak na růst cen zejména vepřového, ale také některých jiných druhů masa.

V dalších měsících roku se míra inflace postupně sníží až k úrovni dvou procent, avšak po celý letošní rok zůstane nad touto úrovní inflačního cíle České národní banky. Její tempo tak samo o sobě nebude stačit na to, aby Česká národní banka letos ještě jednou zvýšila základní úrokovou sazbu. Za celý rok vykáže míra inflace úroveň 2,6 procenta. 


Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D.

český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice. Více o autorovi na www.lukaskovanda.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: