KOMENTÁŘ: Dnešní nález Ústavního soudu dá naději tisícům samoživitelů

27.02.2019
Dnešní nález Ústavního soudu v Brně, kterým se vymezil vůči výpočtu výše výživného v případě účelového zkreslení životní situace jedním z rodičů, je přes svou očekávatelnost do jisté míry přelomovým rozhodnutím. Pomůže totiž výrazným způsobem odstranit šedou zónu, ve které se doposud pohybovala celá řada takzvaných „dobrovolných neplatičů“. Praxi některých opatrovnických soudů, které nedostatečně prověřují skutečnou životní úroveň povinných sice nezmění a zároveň přichází překvapivě pozdě. Minimálně však dává naději tisícům samoživitelů, kteří nejsou spokojeni se svým rozsudkem a kteří doposud neměli jistotu, že má odvolání smysl.

Je veřejným tajemstvím, že celá řada rozhodnutí soudů nejsou dokonalá a ve své podstatě ani spravedlivá. Soud vždy operuje pouze se zlomkem důkazů a nikdy nemá šanci nahlédnout rodinnou situaci v celé její podstatě. To vytváří až příliš velký prostor pro všechny, kteří chtějí obraz svého životního standardu účelově překroutit. Neznamená to, že by soudci rozhodovali mechanicky, posoudit však veškerá hlediska, aniž by se na výměr výživného čekalo v řádech let, to je nad možnosti české justice. Pro povinné tak bývá lákavé svůj životní standard před rozhodnutím soudu upravit a čekat, zda tento krok projde.

Pomáhá tomu i nedostatečně využívaný institut mediace, který by mohl zajistit, že k soudu se dostanou případy bez emocionálního zatížení a jejich rozhodnutí tak budou mít spíše formální a pragmatický efekt. Jenže k tomu česká společnost pravděpodobně ještě nedospěla. Děti stavíme často na první místo jen do té doby, než kvůli nim musíme měnit své životní návyky a potřeby.

Nález Ústavního soudu však má sílu to do budoucna změnit. Především by mohl pomoci rozkrýt praxi účelového „odklánění“ majetku a „optimalizace mzdy“ a ve spolupráci s odbornými organizacemi, které jsou schopné tyto modelové případy mapovat, pomoci soudům identifikovat podobné chování. Odvolacím soudům dá větší odvahu posoudit rozhodnutí opatrovnických soudů a legitimizovat tak nároky oprávněných. A dále by se měl začít měnit úhel pohledu celé společnosti. Chytračení povinných je třeba odsoudit a přiznat si-alimenty bývají v naprosté většině případů vyměřovány nespravedlivě v poměru ke skutečným nákladům na výchovu dítěte.

K prozření povinných nemůže dojít hned. Ale doufáme, že se pod soustavným tlakem soudů i společnosti brzo začnou ptát-opravdu se více vyplatí měnit své životní návyky a dostat se na hranu zákona, aby se člověk vyhnul průměrně vyměřeným 2 000 korunám, než věnovat stejnou energii urovnání vztahů uvnitř rodiny a zajištění důstojného a kvalitního prostředí pro vlastí potomky?


Autor: Mgr. Iveta Novotná

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: