Kempování se v Česku vrací do módy, i letos bude silná sezóna. Na Dány ale nemáme

18.06.2019
Obliba kempů v České republice opět znatelně roste. V loňském roce narostl počet kempů v ČR na 566, meziročně tedy o 51 zařízení. Jednalo se o nejvyšší meziroční nárůst minimálně od roku 2012, jak vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Rovněž samotný počet kempů – onen údaj 566 zařízení – byl loni nejvyšší minimálně od roku 2012. V letošním roce lze v kempech čekat podobně nabitou sezónu, ačkoli dubnové a květnové počasí jejich provozovatelům zdaleka nepřálo tolik jako loni.

Loni se v kempech ubytovalo 1,36 milionu lidí, meziročně o 13,5 procenta více. Jedná se o rekordní údaj. Počet ubytovaných cizinců činil loni více než 165 tisíc, což představuje třináctiprocentní meziroční nárůst. Kempování se tak v Česku „vrací do módy“. Pomáhá tomu období ekonomické prosperity, ale také fakt, že kempy zkvalitňují své služby. Předchozí vlna zájmu o kempy kulminovala v roce 2004, kdy je navštívilo 1,3 milionu lidí. Pak následovala léta slabší a slábnoucí návštěvnosti, po roce 2012 se však trend začal obracet.

V letošním prvním čtvrtletí klesl počet kempujících meziročně o 12,3 procenta. Pokles způsobilo zejména horší počasí, které se promítne do meziročního zhoršení návštěvnosti i ve druhém čtvrtletí, kvůli meziročně chladnějšímu dubnu a zejména květnu.

Nicméně pro provozovatele kempů hlavní a rozhodující část sezóny začíná teprve nyní, v červnu. Zájem o ubytování v kempech je přitom také letos na řadě míst České republiky enormní. Řada kempů už má kapacity s pevnými lůžky vyprodané. Získat v exponovaném letním termínu místo v chatce, apartmánu či bungalovu je v rámci řady kempů v ČR nyní až nesplnitelný úkol. Provozovatele kempů tak trápí nedostatek vhodné sezónní pracovní síly a brigádníků.

Kempování je vyhledávanou letní dovolenou nejen v ČR, ale celoevropsky. Na území EU bylo podle čerstvých údajů Eurostatu v roce 2017 celkem 28 400 kempů. Zhruba dvě třetiny z tohoto počtu kempů se nacházejí na území pouze čtyř zemí EU: Francie (28 procent), Británie (17), Německa (10) a Nizozemska (10). Neoblíbenější je ale kempování v Dánsku. V roce 2017 tam turisté strávili v kempu hned třetinu ze všech nocí strávených v některém z hromadných ubytovacích zařízení. V Česku to v témže roce nebylo ani šest procent. 


Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D.

český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice. Více o autorovi na www.lukaskovanda.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: