Komentář: Jihlava - Masarykovo nádraží, místo náměstí. Je to nutné?

Autobus nebo trolejbus, kam se podíváš. To je jihlavské historické náměstí. Zdroj: City.cz

13.06.2019
Jihlava má krásné náměstí. Když člověk ví, kam koukat. A kam ne. Jihlavané už možná mají vypěstovanou "slepotu" na některé věci. Třeba na zásobovací rampy. Ohyzdné stánky s občerstvením. Absurdní reklamní bannery pověšené mezi sloupy. A taky na budovu ve středu náměstí, pomník doby minulé, socialistický "bunkr" Prior. S tím jen tak nikdo nehne. Proč ale náměstí připomíná ze všeho nejvíce nádraží?

Když turisté v Jihlavě doklopýtají po křivé dlažbě (asi zážitková trasa připomínající středověk) na jihlavské náměstí, myslím, že zůstávají v úžasu. Ta stavba uprostřed, připomínající bunkr, horskou chatu, výzkumné středisko NASA, hasičskou zbrojnici, mimozemskou loď...ta ani nestojí za řeč. O ní se už toho namluvilo tolik...

Bohužel jenom namluvilo. 

S Priorem, s tím asi jen tak někdo nehne.

Jihlavané jsou ale zvláštní nátury. Jako rodák mám pocit, že soukmenovci mají zvláštní instinkt v tom, dělat věci ještě absurdnější, než je nutné, aby byly. 

Není to tak dávno, kdy náměstí vyšperkovaly "pařeniště"...vzpomínáte? Jsou pryč. Fajn.

Nerozumím ale tomu, proč je nutné prostor před radnicí u severního čela prioru krášlit parkujícími autobusy. Pro jistotu s vykřičníkem a tyrkysově svítícím nápisem "zájezd" za čelním sklem. Asi aby to nikdo nepřehlédl a všichni věděli.

Ať na radnici byla delegace jakkoliv důležitá, i kdyby byla třeba imobilní, myslím, že by autobus mohl před radnicí zastavit, otočit se a po dobu programu prostě parkovat kdekoliv mimo historické centrum. 

Ono totiž už tak je dost absurdní, že historickým centrem pod okny radnice, která pamatuje vyhlašování Basilejských kompaktát, korunovaci králů a doby stříbrné slávy královského města, projíždí všechny páteřní linky MHD.

Jen za tu chvíli, kdy píši tento příspěvek na zahrádce restaurace, kolem mě projelo na dvě desítky autobusů a trolejbusů. Pane jo. Kam se hrabe Václavák!

A aby těch autobusů a trolejbusů nebylo málo, vystavíme pod okna radnice ještě zaparkované zájezdní autobusy. 

Možná by nebylo od věci podat na radnici návrh na přejmenování toho placu. Místo Masarykova náměstí, by se mohlo přejmenovat na Masarykovo nádraží. Na funkci by to nemělo vliv. Co říkáte, páni konšelé? 

Místo události: Masarykovo náměstí,Jihlava


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: