Kottová: Za korunu odeslanou do Bruselu dostaneme dvě zpět. Tam, kam si určíme



 29. 08. 2018

O tom, kdo ovlivňuje evropský projekt, přijela na Letní žurnalistickou školu Karla Havlíčka Borovského besedovat Karolína Kottová, vedoucí politické sekce Zastoupení Evropské komise v Česku. Podle jejího názoru členství v EU výrazně zlepšuje náš životní standard.

Karolína Kottová ze Zastoupení Evropské komise v ČR: Fondy vznikly jako projev solidarity bohatších zemí

EU přispívá miliardy na české projekty, ale zlepšení každodenního života podle občanů není zřejmé. Nemyslíte si, že je to důvod k euroskepticismu?  
Myslím si, že je velice dobře vidět, jak se náš životní standard změnil za posledních patnáct let. 

Můžete uvést konkrétní příklad? 
Je to velice dobře vidět na opravených budovách a památkách, podívejte se, kolik vzniklo nových hřišť pro děti, kolik škol bylo vybaveno, kolik firem bylo podpořeno. Máme celou řadu věcí, které by se nestaly bez evropských fondů. Kolik věcí by města nebyla schopna udělat, aniž by to bylo spolufinancováno Evropskou unií. 

V Lisabonské smlouvě je zakotvena zásada subsidiarity, což znamená, že by EU měla vykonávat pouze ty úkoly, které nelze provést na místní úrovni.  Většina z příkladů, které jste jmenovala, je ale řešitelná regionálně. Proč je tedy dělá EU? 
Evropská komise je uskupení členských států. Když se rozhodly něco společně řešit a došly k závěru, že je to lepší řešit na evropské úrovni, je to také výsledek toho, co si státy myslí. Komise by to neřešila, což vidíme na příkladu plastů, kdyby k tomu nebyla vyzvána státy. Naopak, například do změny času nechtěla jít, protože ji k tomu státy vůbec nevyzvaly. Proč vytvářet legislativy, které si nikdo nepřeje. Věci nejsou tak černobílé, jak se prezentuje. Je mnoho příkladů, kde je evropská legislativa příliš zasahující do národních kompetencí, a proto byla změněna. Členské země Evropskou unii ustanovily a mohou ji také změnit podle svých představ.

Zaujala mě soutěž s názvem Náš evropský projekt o nejlepší projekt placený evropskými fondy, jehož vítěz vyhraje poukazy na uspořádání obecní slavnosti a zájezd do Bruselu. To není v rozporu se zásadou subsidiarity? 
Soutěž byla o tom, který projekt financovaný z EU, tedy z peněz jiných daňových poplatníků jiných zemí EU, je nejlepší. Lidé o tom hlasovali. Stalo se to proto, že tam už byly peníze, které byly poslány jako projev solidarity z jiných zemí. O tom přece unie je. Nemyslím si, že je absurdní opravit lidem čističku nebo zámek, který chátrá. Evropské fondy existují proto, aby se zrušily rozdíly mezi bohatšími a chudšími. 

Jak to vypadá v praxi?
Němec platí daleko víc na chudé a my za každou korunu, kterou do unie pošleme, dostaneme dvě zpátky. Takové úroky byste v bance nedostala. Fondy vznikly jako projev solidarity bohatších zemí s chudšími, aby si mohly zkvalitnit život. Projekty se vybírají v Čechách, v městech, krajích, na ministerstvech. To mi nepřijde absurdní, protože si to můžu rozhodnout sám. Nikdo v Bruselu si nemyslí, že může rozhodnout o tom, co je dobré například pro Rožnov pod Radhoštěm. 

Fondy s sebou přinášejí korupci. Lze ji podle vás zamezit? 
Korupce buď je, nebo není součástí administrativní a správní kultury dané země. V zemích, kde není korupce, se fondy nerozkrádají. 

Škodí získávání dotací přirozené konkurenci na trhu? 
Když máte fungující trh, kde spolu konkurují tři nebo čtyři firmy, které vyrábějí stejný výrobek a jsou schopny vydělávat a prodávat, nemá tam dotace co dělat. Pak je situace, kde je například uhelný region, zavírají se doly, máte stovky tisíc lidí bez práce, kteří odtamtud odchází, nejsou tam perspektivy, firmy nemají peníze. Použít fondy jako nakopnutí ekonomické činnosti, dává smysl, ale musí to mít jasný rámec a ta firma perspektivu pak sama na trhu obstát. 

Autor: Ivana Syrovátková, absolventka Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2018


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: