Konec týdne patří kultuře. Krajská města připravila muzejní noc se speciálním programem



 08. 06. 2018

Vstup zdarma, netradiční program a nenahraditelná noční atmosféra. Taková bude nadcházející muzejní noc. Nejen vybraná krajská města České republiky od pátku do neděle ožijí kulturou. V Praze již popatnácté.

Když v roce 2004 projekt muzejních nocí v České republice odstartoval, jako první se do něj zapojila republiková metropole. O rok později převzala organizaci a záštitu Asociace muzeí a galerií spolu s ministerstvem kultury. A pak se rozjela akce obřích rozměrů. Dnes se do projektu muzejní noci zapojuje více než pět stovek institucí z celé republiky.

Některá krajská města akci pořádala v květnu, teď přichází řada na ta ostatní v čele s metropolí.

Pardubice otevřou v pátek 8. června od 17 do 23 hodin brány Východočeského muzea na zámku v Pardubicích, Východočeskou galerii, Galerii města Pardubice, dále také například krematorium či Zelenou bránu.

Ostrava připravuje muzejní noc na sobotu 9. června. Speciální program má připravena Galerie výtvarného umění, Národní zemědělské muzeum, Ostravské muzeum, Tyflocentrum či Industrial Gallery. Na hasičskou techniku se lidé mohou přijít podívat do Hasičského muzea. 

Jihlavě se zapojuje Muzeum Vysočiny na Masarykově náměstí, a to v pátek 8. června. Pro děti zde bude připravena indiánská pohádka, derniéra čeká na výstavu Živá Amazonie, dojde i ke komentování prohlídky 100 let republiky.

Chybět nebudou ani České Budějovice. Jihočeské muzeum připravilo Retro muzejní noc. Pro děti budou připraveny deskové hry z šedesátých až osmdesátých let, vyrobí si papírové hračky v rámci Retrohrátek se mohou těšit na filmy z promítačky. K vidění bude i sbírka hraček či panenek. Dospělí budou moct zavítat na retro módní přehlídku či si pořídit foto v retro koutku. To vše v pátek 8. června.

Praze nebude možné muzejní noc přehlédnout. Po hlavním městě budou v sobotu 9. června jezdit speciálně označené autobusy, které budou pendlovat mezi jednotlivými zapojenými institucemi. Lidé mohou nahlédnout například do České národní banky, botanické zahrady na Albertově, anatomického muzea Karlovy univerzity, Českého rozhlasu, Galerie Vyšehrad, Muzea hlavního města Prahy na Florenci, Karolina, Leteckého muzea v Kbelích, Muzea MHD ve Střešovicích či do institucí s označením Národní. V Praze bude otevřeno celkem 77 budov!

Pražský dopravní podnik také v rámci této mimořádné příležitosti do ulic vypustí speciální autobus, díky němuž mohou lidé vyhrát.

„Již 15 let jsme výhradním dopravcem Pražské muzejní noci. Abychom si toto jubileum připomněli spolu s návštěvníky letošní akce, připravili jsme pro ně soutěž. Na jednu z deseti zvláštních linek bude vypraven autobus Karosa – Renault City Bus, který již před patnácti lety obsluhoval jednu z linek při prvním ročníku této oblíbené muzejní události,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Kdo si v něm označí pamětní jízdenku a do pondělí její fotografii zašle na dopravní podnik, zabojuje o projížďku historickou soupravou metra.

Bližší informace naleznete na tomto odkazu, případně na stránkách jednotlivých zapojených institucí.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: