Aby ze senosečí nebyly srnoseče. Mláďata chrání termovizní vyhledávač



 25. 06. 2019

Místo dronů termovize. Nové zařízení, na které nemusí zemědělci a myslivci na rozdíl od létajících kamer skládat pilotní zkoušky, v Jihočeském kraji pomůže objevit skrývající se zvěř.

Období sklizní a senosečí je pro divoká zvířata ukrývající se ve vysoké trávě poměrně nebezpečné. Zemědělci a myslivci v současné době využívají mnohá opatření, jak je ochránit. V Jihočeském kraji nově používají i termovizní zařízení, které vyzkoušel i Michal Pavelec z Herbertova. „Každé zachráněné srnče nás přesvědčuje o tom, že použití termovizního vyhledávače má smysl," řekl.

Tento vyhledávač rozpozná rozdíly teplot těla zvěře a venkovní teploty, avšak je ho nejlépe použít ještě před východem slunce, kdy je okolní teplota nižší než ta tělesná. Cena nového přístroje se v současné době pohybuje okolo čtyřiceti tisíc.

Určený je pro menší pozemky o maximální rozloze do tří hektarů. „Jeho účinnost se dá srovnat s drony vybavenými termovizí, ale na rozdíl od dronů nemusí jeho obsluha skládat pilotní zkoušky,“ řekla mluvčí hejtmanky Jihočeského kraje Hana Brožková.

Nyní si můžou jihočeští zemědělci a myslivci tento přístroj vyzkoušet. „Náš zaměstnanec jim ochotně ukáže, jak s tímto přístrojem zacházet aby se mohli přesvědčit, že to je docela snadné,“ řekl náměstek hejtmana pro zemědělství Pavel Hroch.

Pro více informací o vyzkoušení vyhledávače se obraťte na Veroniku Królovou z krajského odboru životního prostředí přes e-mail krolovav@kraj-jihocesky.cz.

Každý rok při senosečích podle Výzkumného ústavu zemědělské techniky zahyne kolem padesáti tisíc srnčat. K jejich plašení zemědělci a myslivci používají akustické, optické nebo pachové plašiče a psy. Nový vyhledávač funguje na principu termovize. Zhruba čtyři metry dlouhá tyč s termovizí na jejím konci pomáhá odhalovat skrytou zvěř v trávě. Obsluha při procházení pohybuje tyčí do stran. Pokud termovize odhalí skryté srnče, na obrazovce ukáže bílé místo. To obsluha označí pomocí GPS souřadnic a dá pokyn k označení srnčete značkou, případně dá pokyn k vynesení mláděte do bezpečí.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: