Rezidentní parkování začne v historickém centru v září. Přinášíme cenové tabulky



 16. 06. 2018

Městští radní schválili dokumenty, které jsou nutné ke spuštění rezidentního parkování. To začne v září. Do té doby si rezidenti musí vyřídit oprávnění. Ceny se liší městskou částí a typem řidiče.

První den září. To je stanovené datum, kdy začne v Brně platit očekávané rezidentní parkování a do kterého si musí občané zajistit oprávnění k parkování. To je možné získat na Zvonařce nebo elektronicky. „Další úkony bude možné provádět elektronicky prostřednictvím elektronického účtu – osobních stránek uživatele. O zřízení těchto osobních stránek bude možné požádat také prostřednictvím ověřeného účtu Brno iD,“ řekla Jana Vašíčková, mluvčí Brna.

Radní také připravují komunikační kampaň a web, kde budou potřebné informace k dostání. „Stanovili jsme také rozmezí cen pro rezidentní a abonentní oprávnění. Konečná cena se vždy bude stanovovat na základě požadavku městské části, což nyní proběhlo v případě městské části Brno-střed,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek.

Ceny a regulace parkování v rozdílných pásmech

Brno se díky rezidentnímu parkování rozdělí na tři pásma, v každém budou platit jiné ceny. První se vztahuje na historické centrum města, druhá oblast se zavede 1. listopadu. „V historickém centru připravujeme spuštění k 1. září 2018. V oblasti v okolí ulic Antonínská, třída Kapitána Jaroše a Grohova se připravuje spuštění rezidentního parkování od 1. listopadu letošního roku,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.

Cenové pásmo pro návštěvnický režim

Doba parkování zdarma

Cena za hodinu

1. pásmo

30 min

40 Kč

2. pásmo

30 min

20 Kč

3. pásmo

60 min

10 Kč

 

 

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 2. a každé další Parkovací oprávnění pro Rezidenta

300–900 Kč

3.000–30.000 Kč

I pro rezidenty, čili fyzické osoby s místem bydliště ve vymezené oblasti, stanovila radnice minimální a maximální ceny, které budou upravovány na základě požadavku městské části.

Abonenti, tedy podnikající v Brně, si na rozdíl od nich připlatí.

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 2. a každé další Parkovací oprávnění pro Abonenta

3.000–12.000 Kč

9.000–40.000 Kč

Přenosné oprávnění

Speciální oprávnění, které se označuje jako přenosné, budou mít například lékaři. „Budou chtít poskytnout toto oprávnění svým pacientům po dobu ošetření. Využít jej může i firma pro své obchodní partnery a podobně. Cena za roční přenosné abonentní parkovací oprávnění se bude pohybovat v rozmezí 15 tisíci až 50 tisíci korun,“ dodala Vašíčková.

Třeba v městské části Brno-střed vyjde přesně na 24 tisíc korun za rok.

Parkování v Brně-středu

I ceny v této městské část se budou lišit od jiných částí. Na rozdíl od nich budou mít stálou cenu 600 korun.

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Rezidenta

Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Rezidenta

600

15 000

30 000

 

Cena za 1. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 2. Parkovací oprávnění pro Abonenta

Cena za 3. a každé další Parkovací oprávnění pro Abonenta

6 000

30 000

40 000


Sto bezplatných hodin pro řemeslníky nebo návštěvy

Že rezidentům nemůžou kvůli novému omezení chodit domů návštěvy nebo řemeslníci, o to se bát nemusí. Každý rezident má totiž právo na sto bezplatných hodin ročně. O další hodiny si můžou občané požádat. Maximálně můžou získat padesát hodin za sto korun, ale pouze jednou ročně.

Nový systém s názvem rezidentní parkování má podpořit ochranu rezidentů v okolí jejich bydliště. „Reguluje také dlouhodobé stání vozidel, a tím zvyšuje obrátkovost na potřebných místech. Zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že lidé zaparkují,“ dodal primátor města.

Další informace a vysvětlivky jsou k dispozici na stránkách brno.cz nebo po rozkliknutí tohoto odkazu.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: