Drama až do konce. Fotbalové kolo pravdy určí druhého odpadlíka i pohárové šťastlivce



 26. 05. 2018

Atraktivnější ligový finiš si těžko mohli fotbaloví fanoušci přát. Přestože je jméno mistra od minulého kola známé, stále je o co hrát. Ve hře jsou tři pohárové příčky a jedna sestupová pozice, z níž se chce za každou cenu dostat Karviná. Zbylé fotbalové karty budou z letošního ligového balíčku vytaženy v sobotu odpoledne.

Pouze o čest a případné lepší tabulkové umístění, které ale ve výsledku znamená jen lepší pocit, se bude hrát ve dvou z osmi duelů. Na Julisce přivítá jistě zachráněná Dukla Praha mistrovskou Plzeň.

Na zlínské Letné pak Ševci hostí zklamaný Liberec, který skončí bez pohárových příček. Ten se bude loučit s ambiciózním, zároveň také odvolaným trenérem Holoubkem. A dost možná i ostrostřelcem Pulkrabem, jenž na severu Čech pouze hostuje z pražské Sparty. Zlín má sice stejně bodů jako Jihlava, ale díky lepšímu vzájemnému zápasu by se dostal před ni při rovnosti bodů na konci soutěže.

Teplická Stínadla se mohou těšit na atraktivní celek z pražského Edenu. Slávisté potřebují k jistotě druhého místa a s tím spojenému předkolu Ligy mistrů alespoň bodovat. Pokud by prohráli a Jablonec zvítězil, horší vzájemný zápas je odsunul ze stříbrného místa.

Na jabloneckou Střelnici dorazí zachráněné Slovácko. Domácí nechtějí nic ponechat náhodě. Na čtvrtou Spartu mají pouze jednobodový náskok, a tak se zřejmě podle jména svého stadionu pokusí Moravany rozstřílet. Navíc v případě prohry Slavie mohou poskočit na senzační druhé místo.

Překvapení ligy, Bohemians Praha, vyzvou v malém pražské derby o vše hrající pražskou Spartu. Ta na jaře dohání zpackaný podzim. Pokud chce pomýšlet na třetí místo, potřebuje minimálně remizovat, ideálně ale zvítězit. Jenže v derby jsou papírové předpoklady často „postaveny na hlavu“.

Olomoucká Sigma po fantastické podzimní jízdě trochu ubrala, i tak si nováček držel šance na pohárovou účast. O tu Sigma přišla v minulém kole proti Spartě. Pokud chce ještě pomýšlet na Evropskou ligu, musí porazit Mladou Boleslav. A doufat.

Poslední dvě utkání lze bez skrupulí nazvat bitvami o život. Nováček ligy, Baník Ostrava, vstal jako bájný pták Fénix z popela. Odepisovaná parta kolem srdcaře Baroše se vzchopila a ze dna se vyhrabala mimo sestupové příčky. Stále však není hotovo, Baník potřebuje vyhrát. Pokud by zvítězila Karviná v Jihlavě, byli by to právě Slezané, kdo by klesl na patnáctou, tedy druholigovou pozici. Ve vítkovickém azylu přivítají jistě sestupující Brno. Tomu už půjde jen o čest. Vyhrát před zřejmě vyprodanou arénou by bylo loučení se vší parádou.

A zřejmě nejspravedlivější možnou variantu záchranářského boje uvidí jihlavský stadion v Jiráskově ulici. Tváří v tvář si to tam rozdá po podzimu odborníky odepisovaná Jihlava s Karvinou. Karty jsou rozdány jasně. Jakýkoli bodový zisk zajistí domácí jarní senzaci udržení. Trenér Svědík by byl na Vysočině glorifikován. V případě prohry Vysočiny a očekávané výhře Baníku by však pomyslný černý Petr padl právě na žluto-modré borce z Jihlavy. Slezany už zachrání jedině výhra.

Všechna utkání 30. kola nejvyšší fotbalové soutěže začnou v sobotu 26. května v 16 hodin. O konečné podobě tabulky bude jasno zhruba v 18 hodin.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: