Ledové kávové osvěžení – tahle jsou nejlepší!

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

31.08.2020
/KOMERČNÍ SDĚLENÍ/ Žádné letní posezení se neobejde bez ledové kávy. Nejen, že skvěle chutná, ale hlavně perfektně osvěží a nakopne k dalším aktivitám. Způsobů, jak si ji připravit a čím si ji „vyšperkovat“ existuje celá řada. Vykouzlit si ji proto každý zvládne bez velkých baristických zkušeností i bez profesionálního vybavení a pěkně v pohodlí domova.

Bez vaření

Dokonalou kávu můžete vykouzlit i bez vaření. Hitem několika posledních let se totiž stala cold brew coffee – snad i kvůli jednoduché přípravě. Kvalitní mletá káva v množství zhruba 150 gramů se zalije jedním litrem studené vody, ve které se nechává asi 12-24 hodin louhovat v lednici. Po této době se z ní uvolní ty správné látky. Pak se nápoj přecedí přes jemné sítko a podává. Studenou přípravou vznikne chuťově jemnější a kofeinem nabitý nápoj, který si jednoduše zamilujete.

Inspirace z Řecka

Pravé řecké frappé snad není třeba nikomu dlouze představit, dobře ho známe i z našich českých kaváren. Bez větších problémů si ho ale zvládnete připravit i v pohodlí domova. Stačí jen instantní kávu zalít studenou vodou, přidat cukr podle chuti, zasypat ledem a pořádně protřepat. Existují i speciální frapovače, které vám tuto část práce ulehčí a postarají se o tu správnou konzistenci a hustou, smetanově krémovou kávovou pěnu. Při servírování pak na závěr přilijte trochu mléka. Spolehlivé letní osvěžení zajistí i ledová káva na bázi espressa. Ta díky absenci mléka překvapí zcela novou chutí, která nebude tak koncentrovaná jako u její teplé varianty. V kávovaru si připravte espresso, které pak nalijte na kostky ledu do sklenice. Nechcete-li si chuť kávy ředit ledem, vytvořte si kostky přímo z kofeinového nápoje. 

Kávové nanuky

Pokud by vám ledová káva jako osvěžení nestačila, pak vyzkoušejte kávové nanuky. Smetanu rozlijte do malých kelímků a dejte zamrazit. Mezitím si připravte 250 ml kávy, kterou nechte vychládnout a následně oslaďte. Pamatujte, že mráz zvýrazní její hořkost, takže cukru klidně přidejte trochu víc nebo ji ještě zjemněte mlékem. Nalijte ji na zmrzlou smetanu a znovu dejte do mrazáku. Po pár hodinách se můžete užívat dokonalé mražené hodování!




Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: