Salmonela v kuřecím mase: prsní řízky prodávali v Hradci i na Vysočině



 05. 04. 2017

Kuřecí řízky prodávané v hradeckém Makru a naskladněné ve Velkém Meziříčí ohrožovaly zdraví lidí. Maso původem z jihoamerické země obsahovalo nebezpečnou Salmonellu.

Státní veterinární správa odhalila v Hradci Králové a ve Velkém Meziříčí celkem dvě zásilky solených kuřecích prsních řízků z Brazílie, které obsahovaly nebezpečné bakterie Salmonella. 

Maso v Hradci Králové

Název: Kuřecí prsní řízky bez kosti a kůže, solené (kuchyňská sůl 1,2 % až 1,8 %)

Výrobce: AGRICOLA JANDELLE S.A., MATADOURO DE AVES E COELHOS

Minimální trvanlivost: 25. 4. 2018

„Obě zásilky jsou v současné době stahovány z oběhu a bude zahájeno správní řízení o pokutě. Spotřebitelé, kteří zjistí, že výrobek zakoupili, jej mohou vrátit v místě prodeje,“ ujasnil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V prvním případě pracovníci jistili přítomnost bakterie ve vzorků v prodejně Makro v Hradci Králové – Březhradě. „V okamžiku kontroly bylo na prodejně 400 kilogramů produktu. Byla nařízena neškodná likvidace tohoto zboží. Zboží, které již bylo distribuováno, je stahováno od odběratelů,“ uvedl mluvčí.

Ve druhém případě se jednalo o mražený drůbeží polotovar na skladě společnosti Bidfood Czech republic ve Velkém Meziříčí v Kraji Vysočina. Zde se nacházelo 540 kilogramů výrobku. 

Maso ve Velkém Meziříčí

Název: Kuřecí řízky se solí, drůbeží masný polotovar hluboce zmrazený

Výrobce: COASUL Cooperativa Agroindustrial, Sao Joao, region Paraná, Brazílie

Minimální trvanlivost: do 7. 12. 2018

„Část zásilky již byla distribuována do stravovacích zařízení. V současné době probíhá stahování,“ sdělil Vorlíček.

Průjem ohrožující oslabení jedince „Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy. Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi,“ uvedl Vorlíček s tím, že pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti. Hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmu a zvracení.

„Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,“ doplnil mluvčí.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: