Krajinu na podzim obohatí stovky nových stromů a keřů, které vysadí dobrovolníci



 20. 08. 2017

Lípy, duby, břízy. V sadech a alejích po celé zemi brzy přibude na šest set nových dřevin původních odrůd. Brněnská Nadace Partnerství do výsadeb investuje přes 300 tisíc korun. Pět lokalit vybrali lidé v internetovém hlasování.

Na třinácti místech republiky – ať už v sadech, anebo alejích kolem silnic, polních cest a cyklostezek – vysadí dobrovolníci na podzim téměř šest stovek nových stromů a keřů.

Nadace Partnerství se výsadbou stromů dlouhodobě zabývá. Od roku 2004 se díky finančním příspěvkům nadace a dobrovolné práci aktivních lidí podařilo v České republice vysadit téměř 58 tisíc stromů a keřů.

V roce 2016 se díky nadačním příspěvkům vysadilo 880 stromů a keřů na dvaceti místech naší země.

„Podporujeme návrat původních druhů dřevin do krajiny a obcí, protože se lépe přizpůsobily místním podmínkám a jsou odolnější vůči nepříznivým vlivům,“ uvedla Adéla Mráčková z brněnské Nadace Partnerství, která na výsadby uvolnila více než 300 tisíc korun.

Mezi vysazenými stromy proto budou lípy, jeřáby, duby, jilmy nebo břízy. Z ovocných dřevin pak půjde o staré krajové odrůdy, které se u nás pěstovaly zhruba do poloviny minulého století a poté téměř zanikly.

Pět míst k výsadbě vybrali lidé v internetové anketě (více o tom jsme psali tady).

„Hlasování rozhodlo, že finance letos poputují do Prahy, Bakova nad Jizerou, Pusté Polomi, Měcholup a Vrchlabí,“ sdělil Roman Nýdrle ze společnosti MAKRO, která se na projektu dlouhodobě podílí.

Loni na podzim se do sázení stromů zapojilo přibližně patnáct set lidí všech věkových skupin.

Podobnou účast organizátoři očekávají i v roce letošním.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: