Inspektoři našli v ovoci z Číny pro lidi nebezpečné pesticidy



 09. 05. 2017

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala uvést na trh dvě tuny sušeného ovoce z Číny. Laboratorní analýza totiž u něj prokázala kontaminaci pesticidy ze skupiny Carbofuranů.

Nebezpečné látky, které mohou ohrozit zdraví, objevila potravinářská inspekce v ovoci Goji z Číny. Výsledky rozboru potvrdily, že ve zkoumaném vzorku bylo nadlimitní množství pesticidů Carbofuranu a Propargitu.

„Doporučujeme spotřebitelům, aby danou šarži v žádném případě nekonzumovali,“ uvedl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Jedná se o potravinu Goji – sušené plody kustovnice v balení 1 kilogram, s minimální trvanlivostí do června 2018, vyráběné ostravskou firmou Organic Way a dodávané společností Smart AD.

Vzorek inspektoři odebrali v provozovně Jiří Kovářík v Uherském Hradišti. „S kontrolovanými osobami zahájíme správní řízení o uložení peněžité sankce,“ dodal Pavel Kopřiva.

Carbofuran, který byl používán jako silný insekticid, Evropská unie pro jeho nežádoucí účinky zakázala. V ČR je v posledních letech mimo jiné zneužíván jako návnada k trávení šelem a dravých ptáků. Zvířata pak umírají v silných křečích.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: