VIDEO: Herec Vladyka se stane průvodcem po "klenotech" České republiky



 29. 04. 2017

Cestopis Klenoty naší krajiny, který se věnuje výjimečným lokalitám v chráněných krajinných oblastech země, se vrací na obrazovky. Třetí série divákům představí dalších osm zajímavých míst. Průvodcem je opět herec Miroslav Vladyka.  První díl, věnovaný Slavkovskému lesu, uvede ČT 2 ve čtvrtek 4. května ve 21.30.

Chráněných krajinných oblastí je na českém území šestadvacet a často se jedná o velká území. Zahrnují vše od nížin přes lužní lesy až po skalní města či vysoká pohoří.

„Smyslem projektu bylo sestavit audiovizuální mapu české krajiny, tedy českých chráněných krajinných oblastí. A do ní zasadit příběhy, osudy a tradice s krajinou a přírodou spojené,“ říká dramaturg Josef Albrecht.

Třetí série putování začne ve Slavkovském lese a diváci postupně uvidí díly věnované Poodří, Českému krasu, Šumavě, Brdům, Lužickým horám, Českému lesu a Blaníku.

„Cyklus změnil můj vztah k Česku. Takřka při natáčení každého dílu jsem lapala po dechu, jak krásné to tu máme,“ říká režisérka Adéla Sirotková.

„Při natáčení jsem se potkala s řadou výjimečných lidí, kteří mají k přírodě hluboký vztah. Jedním z nich je bezesporu i moderátor Mirek Vladyka.“

Na natáčení dřív, z natáčení později

A herec její slova potvrdil. „Já mám tu naší zemičku strašně rád. Už od malička. A vůbec mě to nepřechází. Naopak, líbí se mi tu a užívám si to tady víc a víc a nehodlám to měnit,“ vyznává Vladyka.

Vzpomíná i na natáčení: „Já většinou na místo natáčení přijel o pár dnů dříve. Trochu jsem si to místo prošmejdil na kole a pěšky a pak se točilo. Pokud to čas dovolil, zůstal jsem na místě i po natáčení a navštívil zajímavá, pro mě nová místa. Buď na radu, nebo dokonce s lidmi, se kterými jsem se během natáčení seznámil.“

Klenoty naší krajiny patří mezi nejsledovanější pořady ČT2. Druhá série byla opakovaně nejsledovanějším pořadem daného dne.


Autor: ( red)



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: