VIDEO: Oživit podnikavé nápady studentů pomůže druhý ročník soutěže



 08. 10. 2017

Druhý ročník soutěže pro středoškoláky Soutěž a podnikej opět pomůže těm nejlepším podnikatelským nápadů k jejich oživení. Loni vyhrál projekt, který zapojil sociálně slabé matky do opravy hraček pro děti. Letos se do soutěže přihlásilo 102 studentů, někteří i ze Slovenska. Uzávěrka přihlášek byla v první říjnovou středu.

Novou zkušenost pro žáky středních škol přinásí soutěž, která dopomáhá k realizaci vlastních podnikatelských nápadů, Soutěž a podnikej.

Nápad na profesionální soutěž přišel náhle, stejně jako nápady do ní posílané. Na začátku stála myšlenka Martina Vítka a Davida Friedla, pomoci středoškolákům pracovat na vlastních nápadech.

"Soutěžícím chceme ukázat, že mohou v životě pracovat na svých nápadech a přitom se rozvíjet," sdělil Martin Vítek podstatu založení Soutěž a Podnikej.

Princip, na kterém je soutěž postavena, se jmenuje Lean Startup model. Anglický název může budit dojem, že je to složité, opak je ale pravdou.

"Soutěžící na základě úkolů a pomoci mentora validují svůj nápad, vypracují minimální funkční produkt, který prezentují před regionální a později i celorepublikovou porotou," sdělila manažerka soutěže Pavla Dostalová.

Studenti podali 102 přihlášek
I letos byly osloveny střední školy po celé republice. Přihlášky mohli studenti posílat do 4. října. A k tomuto datu se v soutěži sešlo 102 přihlášek studentů. "Alespoň jeden nápad je z každého kraje České republiky. Dokonce pět přihlášek ze Slovenska," uvedl Vítek.

Nejvíce soutěžících se přihlásilo z hlavního města Praha - tam jich bylo 20, na druhém místě se umístil Zlínský kraj s 18 přihláškami, který je následován krajem Středočeským a Ústeckým se třinácti přihláškami v každém z nich. Po jednom přihlášeném měly Liberecký, Jihočeský a Karlovarský kraj

"Také ze Slovenska se přihlásilo pět nápadů a tím se stala soutěž mezinárodní. Tyto slovenské soutěžní týmy, pokud soutěž dokončí, se zúčastní regionálních finálových kol v Brně, Olomouci anebo Ostravě," dodal Vítek.

"Soutěž končí v lednu 2018 celorepublikovým finále, kde se střetnou regionální finalisté," dodala Dostalová.

Hlavní cenou je Chicago a další vývoj projektu
Přestože je zmíněná metodika soutěže nízkonákladová, výhrou je desetidenní cesta do Chicaga a mnoho podnikatelských výhod. 

„Ceny, které obdrží soutěžící, jsou ušity na míru jejich potřebám - tematické workshopy, semináře, místa v podnikatelských inkubátorech a cenné know-how,“ pokračuje Dostalová.

Loňský ročník vyhrál projekt pro sociálně slabé
V prvním ročníku soutěže bylo 116 přihlášených týmů. Do regionálních kol se jich po náročném výběru dostalo 27.

Celkovou vítězkou se ale stala Anna Suková s projektem Hračky s příběhem. Ten zapojuje sociálně slabé matky do opravy starých hraček, které jsou dále prodávány do mateřských školek a dětských domovů.

Anna Suková se podle vlastních slov nyní zaměří na prodej hraček přes vlastní internetový e-shop, plánuje také založit vlastní kamenný obchod.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: